Drugsgebruik tijdens de coronacrisis

Drugsgebruik tijdens de coronacrisis: oppassen voor deze nieuwe drug

0 Shares

Het lijkt erop dat de coronacrisis bijna bedwongen is en we terug kunnen naar een vorm van normaal die meer dan een jaar achter ons ligt. Maar zal dat zonder problemen verlopen? Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) denkt van niet. De mens is een sociaal dier en tijdens de lange periode van ‘isolatie’ is er gebrek geweest aan dit contact dat nodig is voor het welzijn.

Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk op het gebied van digitale communicatie, maar voor velen is dat niet genoeg. Het verplicht thuiszitten kan er voor zorgen dat mensen op zoek gaan naar ontspanning. Dat kan in de vorm van drugs, alcohol en medicatie. Vooral voor ex-verslaafden is de kans op een nieuwe drugsverslaving of terugvallen in alcoholisme een groot risico. Een risico dat ook relatief onzichtbaar kon blijven tijdens de periode dat er sprake was van een isolatie.

De nieuwe drug heet ketamine

Volgens de onderzoekers is het gebruik van cocaïne en amfetamine afgenomen tijdens de coronacrisis. Daar staat tegenover dat ketamine, een recreatieve drug, steeds populairder begint te worden en dat levert volgens de experts grote potentiële problemen op. Ketamine is geen echte drug, het staat in de geneesmiddelenwet als een pijnstiller. Verbieden is daardoor ook niet direct voor de hand liggend.

Bekijk ook:
Lady Gaga schittert in trailer House of Gucci

Mensen gebruiken keratine omdat deze het effect kan hebben dat de gebruiker bij een juiste dosis in een dromerige toestand terechtkomt, ontspannen, lacherig en euforisch. Die juiste dosis is meteen al een probleem want in combinatie met alcohol kan ketamine een gevoel van desoriëntatie en hevige misselijkheid oproepen. De gevolgen van ketamine en alcohol versterken elkaar. Bij hogere doseringen van keratine, bestaat het risico om in een K-hole te geraken. Hierin kan de gebruiker niet meer praten en zich ook niet meer bewegen. Omdat ook het gevoel van tijd verloren gaat, kan dit een extreem angstige ervaring opleveren.

Ketamine

Verdere risico’s van ketamine

Het effect van ketamine is na 3 kwartier tot een uur weer uitgewerkt en daarmee komen gebruikers weer uit de K-hole zonder dat medische hulp nodig is. Maar ook bij lagere doses kan keratine al na korte tijd van gebruiken tot problemen leiden aan de urinewegen. Bovendien kent het middel net als de meeste andere drugs het verschijnsel dat er steeds meer nodig is om het gewenste effect te bereiken.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over katten

Evenals bij andere recreatieve drugs hebben (nieuwe) gebruikers vaak geen idee dat er ook risico’s verbonden zijn aan een dergelijk middel. Het wordt genomen uit nieuwsgierigheid of op aanraden van vrienden of kennissen. Het is immers een legaal middel en niet gekocht van een dealer. Er is verder nog weinig bekend van de effecten van keratine op langere termijn. In hoeverre het verslavend is en ook de gezondheidsrisico’s na meerdere jaren gebruik zijn nog niet duidelijk. Kenners zeggen dat gebruikers na de ervaring van een K-hole vaak stoppen met keratine maar dan wel weer experimenteren met andere middelen.

Stoppen met drugs

Heb jij voorgenomen om te stoppen met drugs? Weet dan dat je dat niet alleen hoeft te doen en dat er diverse opties zijn om hulp te krijgen. De eerste stap is het serieuze voornemen om te stoppen. Daarna zijn er de volgende tips van ex-verslaafden:

  • Schrijf de nadelen van het gebruik van drugs op. Daardoor wordt je gemotiveerder om te stoppen en kan je dit teruglezen en aanvullen.
  • Hou bij wanneer je toch weer drugs gebruikt. Het geeft een beter inzicht in de mogelijk achterliggende problematiek.
  • Bereid je voor op moeilijke momenten. Niemand zal van een drugsverslaving afkomen zonder het moeilijk te krijgen. Juist op deze momenten is hulp precies wat je dan nodig hebt.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.