Hoe wordt de premie van je autoverzekering berekend? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe wordt de premie van je autoverzekering berekend?

Het leven is in de afgelopen maanden fors duurder geworden. Boodschappen zijn extreem duur geworden, veel grondstoffen zijn duurder geworden en uiteraard liggen ook de energietarieven nog vrij hoog. Het is daarom voor veel mensen aan de orde van de dag om te besparen.

Ben je ook op zoek naar mogelijkheden om te besparen? Indien je een auto hebt, is de kans groot dat je kunt besparen op je autoverzekering. Dit doe je vrij simpel: vergelijk de autoverzekeringen met elkaar en bekijk of je goedkoper uit kunt zijn.

Dit klinkt makkelijk gezegd, maar het is iets minder makkelijk gedaan. Om een complete vergelijking uit te voeren, moet je namelijk weten hoe de premie van een autoverzekering opgebouwd wordt. Hoe zo’n premie berekend wordt, lees je hieronder.

De auto

Ten eerste wordt goed naar de auto gekeken. Voordat je de autoverzekeringen kunt vergelijken, is het daarom noodzaak dat je het kenteken invult. De tool is hierdoor in staat om direct de autogegevens bij de hand te pakken.

Meerdere autogegevens spelen een belangrijke rol. Hierbij kun je denken aan het bouwjaar, de waarde en opvallende zaken. Met opvallende zaken doelen we op bijvoorbeeld auto’s die vaak gestolen wordt. Als jij zo’n model hebt, rekent een verzekeringsmaatschappij vaak een extra opslag. De kans is immers groter dat je auto ooit gestolen wordt.

Bekijk ook:
Hoe kan je snel een rijbewijs halen om op vakantie te gaan?

Overigens wordt ook nog naar bijvoorbeeld de brandstof gekeken. Heb je een elektrische auto? Dan loopt een verzekeringsmaatschappij andere risico’s dan bij een auto met verbrandingsmotor.

De bestuurder

Een verzekeringsmaatschappij kijkt niet alleen naar de auto, maar ook naar de bestuurder. Dit is de reden waarom je je geboortedatum in moet vullen. Ben je bijvoorbeeld een beginnend bestuurder? Dan krijg je automatisch met een hogere premie te maken. Voor een verzekeringsmaatschappij brengt een beginnend bestuurder simpelweg meer risico met zich mee.

Hierbij wordt overigens ook nog gekeken naar de woonplaats. Woon je in het centrum van een grote stad? Dan is de kans op schade groter dan als je in een klein dorpje in Friesland zou wonen. Ook wijst data uit dat de kans groter is dat je auto in een grote stad gestolen wordt dan in een klein dorpje in Friesland.

Dekking

Uiteraard is de premie ook afhankelijk van de dekking. Wil je een zo’n goedkoop mogelijke autoverzekering afsluiten? Dan kom je automatisch bij een WA dekking uit. Een dergelijke dekking is in feite erg simpel, waardoor je van een lage premie geniet.

Bekijk ook:
Ontdek de elektrische toppers van 2024: welke auto’s blinken uit?

Wil je je auto net iets beter verzekeren? Dan kom je bij een WA beperkt casco autoverzekering uit. Deze verzekering is net iets uitgebreider, waardoor het maandbedrag hoger ligt. De duurste autoverzekering is een WA volledig casco, ook wel allrisk genoemd. Deze verzekering kost het meeste per maand, maar is wel het meeste geschikt voor nieuwe auto’s. Je moet de leeftijd van je auto en de dekking dan ook goed op elkaar afstemmen.

Aanvullende verzekeringen/dekkingen

Verder heb je ook nog met aanvullende verzekeringen te maken. Wil je bijvoorbeeld een no claim beschermer hebben? Of wil je een inzittendenverzekering afsluiten? Dit zijn twee mogelijke aanvullende dekkingen waar je voor kunt kiezen. Deze zijn uiteraard ook van invloed op de maandelijkse premie.

Opslag

Een verzekeringsmaatschappij is niks meer dan een bedrijf. Zoals bij een normaal bedrijf ook het geval is, wil een verzekeringsmaatschappij hierom winst maken. Dit betekent dat zij een opslag op de premie van de autoverzekering rekenen. Met deze opslag trachten ze om hun winst ‘veilig te stellen’. Wat de opslag is, is uiteraard in elke situatie anders. Hier krijg je bovendien geen inzicht in.

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.