Ben jij een échte keukenprins of prinses? Een goed ontworpen keuken is een onmisbaar onderdeel. Alles valt of staat met deze ruimte in het huis. Want wanneer de keuken niet naar het zin is of onjuist functioneert, is de kans klein dat je plezier haalt uit het bereiden van je maaltijden.
Daar zijn je huisgenoten ook nog eens de dupe van. Zo is bijvoorbeeld het aanrechtblad belangrijker dan de meeste thuischefs denken. In dit artikel belichten we de rol van de keuken en richten we ons in het speciaal op het aanrechtblad. Pak je schort er maar bij en lees vooral verder.
Wat zijn de huidige trends in de keuken?
Is je huidige keuken toe aan vervanging, ben je aan het verbouwen of krijg je een nieuwbouwwoning? Bij het idee van een nieuwe keuken uitzoeken spring je vast een gat in de lucht. Een keuken ontwerpen lijkt makkelijk, maar de huidige trends spelen daadwerkelijk een rol.
Dit omvat meer dan een fornuis en combimagnetron uitzoeken. De keuken wordt bestempeld als de belangrijke ruimte in huis. Deze staat centraal voor samenkomst, gezelligheid en het bereiden van maaltijden. In de huidige keukentrends worden ‘sfeer’ en ‘rust’ als uitgangspunt gebruikt.
Felle en opvallende kleuren zijn inmiddels not done en in plaats daarvan gaat men liever voor aarde- en pasteltinten. Het zijn juist deze kleuren die zorgen voor warmte en dit is vooral in een wooneetkeuken onmisbaar. Denk aan beige, zandkleur en terracotta.
Bijkomend voordeel: pastel- en aardetinten zijn met veel andere kleuren gemakkelijk te combineren. Dat geldt voor de vloer en accessoires, maar óók voor het aanrechtblad.
En ook wat de materialen betreft zien we een omslag. Hangende keukenkastjes zien we steeds minder terug en in plaats daarvan kiest men liever voor een groter werkblad waar voldoende zitplekken ontstaan voor borrelavonden en gezellige gesprekken. Marmer is bij uitstek een veel gekozen materiaal dat in steeds meer keukens verschijnt.
Hoe kies ik het beste aanrechtblad?
Koken zonder aanrechtblad gaat in de praktijk flink tegenvallen. Dit blad is niet alleen een praktisch onderdeel van de keuken, het is ook de daadwerkelijke sfeerbepaler.
Wat veel mensen niet weten, is dat het uitkiezen van een goed werkblad een behoorlijke opgave is. Daarom vind je hieronder enkele tips die dit proces makkelijker maken.
- Duurzaamheid: Een keuken is een grote uitgave. Daarom is het fijn als de keuken langere tijd meegaat. Duurzaamheid staat dus voorop. Kies een aanrechtblad dat niet snel beschadigd – hier is graniet een goed voorbeeld van. Marmeren aanrechtbladen bijvoorbeeld zijn prachtig, maar creëren snel kringen door gemorste vloeistoffen.
- Afmetingen: Niets is zo frustrerend als een keuken waarbij de ruimte beperkt is. Een groot aanrechtblad lijkt praktisch, maar het moet niet ten koste van de loop- en werkruimte gaan. Wees dus realistisch en kies voor een blad dat bij de oppervlakte past.
- Kleur: De kleuren van de keuken doen er wel degelijk toe en daarom is het aan te raden om rekening te houden met de kleur van het aanrechtblad. Dit versterkt de sfeer en vergroot het kookplezier.
Do’s en dont’s
Geloof het of niet: er zijn veel gemaakte fouten als het gaat om een aanrechtblad aanschaffen. Wil je niet dezelfde fouten maken? Tot slot bespreken we hoe je deze kunt voorkomen.
- Val niet direct voor hoe het aanrechtblad eruit ziet. Het is in de eerste plaats belangrijk dat het blad praktisch is in gebruik. Houd bijvoorbeeld rekening met je gezinssituatie en huisgenoten
- Informeer over het onderhoud van het aanrechtblad en ga niet aan de slag met onbekende middelen.
Conclusie
Een goed aanrechtblad brengt sfeer, gezelligheid en een overzichtelijke werkruimte met zich mee. Het is dé gamechanger voor iedere keuken.
Plaats een reactie