in

Top 5 Online boekhouden voor ZZP-ers

Als je ZZP-er bent, is je boekhouding doen vaak niet iets waar je naar uitkijkt. Ondanks dat het misschien niet je favoriete klusje is zijn er meerdere redenen om het vooral wel te doen, en niet alleen omdat de belastingdienst je daartoe verplicht. Maar wat als je niet weet hoe het moet?

Regelrechte ramp?

Als je geen verstand hebt van boekhouden, denk je waarschijnlijk dat zelf je boekhouding doen zal uitdraaien op een regelrechte ramp. Uitbesteden is een optie, maar dat kost geld wat je liever aan iets anders uitgeeft. Gelukkig is er tegenwoordig boekhoudsoftware waardoor ook jij kunt boekhouden. Zelf de boekhouding doen scheelt geld, je kunt zien waarop je op kunt besparen en wat goed verkoopt.

Online boekhouden maakt je leven makkelijk

Je kunt kiezen uit een stand-alone softwarepakket of online boekhouden. Online boekhouden is vaak de goedkoopste optie. Als je een beetje boekhoudkundig onderlegd bent kun je misschien af met Excel, maar voor simpele ondernemers zoals jij en ik is een boekhoudpakket wel zo makkelijk. De programma’s nemen je als het ware bij de hand en leiden je door het doolhof van balansen, grootboeken, winst- en verliesrekeningen en debiteurenadministratie. Bovendien zit er een helpfunctie en een helpdesk bij, dus als je er echt niet meer uitkomt is hulp maar een muisklik weg.

Hoe werkt online boekhouden?

Bij online boekhouden heb je geen software op je computer of tablet staan, maar staat het programma en de gegevens die je invoert in de cloud. Je kunt er dus altijd met elk device bij, en je hoeft niet bang te zijn dat je iets kwijtraakt als bijvoorbeeld je computer crasht. In de meeste online boekhoudomgevingen kun je een balans bijhouden, winst- en verlies rekeningen maken en facturen opmaken. Je kunt automatisch herinneringen of aanmaningen sturen en direct vanuit het programma een btw-aangifte doen. Voor een basispakket online boekhouden betaal je meestal per maand abonnementskosten, variërend van €5,- tot €75,-. Je kunt dus kiezen wat inhoudelijk en financieel het beste bij je past.

Bekijk ook:
Zo krijg je de beste thuiswerk setup

Wat zit er in een online boekhoud pakket voor ZZP-ers?

Als ZZP-er is je urenregistratie belangrijk. Deels voor jezelf, zodat je kunt bijhouden hoeveel tijd een bepaalde klus kost, maar ook voor de belastingdienst om aan te tonen dat je het urencriterium hebt gehaald. Je moet ook je uitgaven zoals bonnetjes, telefoonkosten en je reiskosten bijhouden. De meeste programma’s kunnen een bankkoppeling maken. Dat betekent dat het programma automatisch bankafschriften inleest en invoert in jouw administratie zodat je niet handmatig alles hoeft over te typen. Supermakkelijk dus! Het allerbelangrijkste is natuurlijk wat je aan anderen factureert. Hebben ze al betaald, of moet je een aanmaning sturen? Dit heet een debiteurenadministratie. Bovendien moet je de hele administratie, compleet met bonnetjes, minimaal 7 jaar bewaren. Bij online boekhouden staat dit veilig in de cloud.

Top 5 online boekhoudpakketten voor ZZP-ers

Er zijn heel veel online boekhoudpakketten, en niet elk pakket is geschikt voor ZZP-ers. Je kunt de meeste pakketten eerst gratis uitproberen, maar hoe kies je de juiste? Om het je makkelijk te maken is dit de top 5 online boekhoudpakketten voor zzp-ers:

1. e-Boekhouden

e-Boekhouden is een gebruiksvriendelijke boekhoudomgeving speciaal voor mensen die niet veel boekhoudkundige ervaring hebben. Je kunt facturen opmaken in je eigen huisstijl, urenadministratie bijhouden, direct vanuit het programma btw-aangifte doen en een bankkoppeling maken met de meeste Nederlandse banken. Bij het pakket krijg je ook een app waarmee je bonnetjes kunt scannen. Het programma herkent wat er op het bonnetje staat en de gegevens worden meteen in gevoerd in de administratie. Bovendien krijg je er een gratis boekhoudcursus bij!

Bekijk ook:
Verkopen op amazon of bol: zo werkt het

Voordelen:

 • Gratis boekhoudcursus
 • De eerste 15 maanden gratis als startende ondernemer
 • Eén van de goedkopere aanbieders
 • De Scan en Herken app waarmee je bonnetjes kunt inscannen

Nadelen:

 • Je kunt geen andere valuta dan de Euro koppelen

2. Rompslomp

Rompslomp is opgezet door een groepje startende ondernemers die een manier zochten om snel en makkelijk hun boekhouding te doen. Dat was er destijds nog niet, dus hebben ze zelf iets ontwikkeld wat is uitgegroeid tot Rompslomp. Je kunt facturen opmaken in jouw eigen huisstijl en versturen. Je kunt uren bijhouden, een winst- en verlies rekening maken, en je btw-aangifte uitrekenen. Met de Rompslomp mobiele app heb je toegang tot het volledige boekhoudprogramma, in tegenstelling tot de meeste mobiele apps van andere aanbieders.

Voordelen:

 • De software werkt intuïtief en eenvoudig, geen overbodige functies
 • Je kunt per maand, maar ook voor een heel jaar betalen. Je krijgt dan 2 maanden gratis
 • Eén van de goedkopere pakketten

Nadelen:

 • De helpfunctie gaat alleen over gebruikers technische vragen, geen inhoudelijke vragen
 • Het is nog niet mogelijk om een bankkoppeling te maken

3. Moneymonk

MonkeMonk is een pakket speciaal voor startende ondernemers en dienstverlenende ZZP-ers. Het programma is efficiënt, helder en werkt razendsnel. Naast de standaard zaken als een balans en winst- en verlies rekening kun je automatisch btw- aangifte doen, bankkoppeling maken met je bank, en facturen opmaken in jouw eigen huisstijl. En als je kunt de projectmanagement module gratis gebruiken, ook als je geen abonnement hebt!

Voordelen:

 • Het eerste half jaar krijg je 50% korting
 • Gratis projectmanagement pakket met urenregistratie
 • Intuïtief en gebruiksvriendelijke software
 • Als je een nieuwe klant aanbrengt krijg je 3 maanden gratis
Bekijk ook:
Je eigen mascotte laten maken? Dat kan gewoon!

Nadelen:

 • Niet goedkoop

4. Yoursminc

Yoursminc is een relatief nieuw. Gebruiksgemak staat centraal, en mocht je er toch niet uitkomen kun je altijd de helpdesk bellen. Je kunt facturen opmaken en versturen, contacten en kilometeradministratie bijhouden en automatisch btw-aangifte doen. Met de grotere pakketten kun je ook een abonnementenadministratie bijhouden en webwinkels integreren.

Voordelen:

 • Je kunt drie maanden lang gratis het online pakket uitproberen
 • Overzichtelijk dashboard waarmee je in één oogopslag een overzicht hebt van jouw financiële situatie
 • Je kunt naast je zakelijke budget ook een privébudget bijhouden
 • Scan en herken functie van bonnetjes

Nadelen:

 • Je kunt niet met elke bank een bankkoppeling maken.

5. Thinq

Thinq werkt eigenlijk een beetje anders dan alle andere online boekhoudpakketten. Je hoeft niets zelf in te vullen of bij te houden, je stuurt gewoon alles naar Thinq en zij doen de rest. Het enige wat je moet doen is facturen maken en versturen. Thinq verzorgt ook je btw-aangifte, aangifte inkomstenbelasting en de vennootschap-aangifte. Je kunt de jaarcijfers laten opstellen en bespreken met een adviseur. Eigenlijk is het dus een boekhouder op afstand.

Voordelen:

 • Je bent nagenoeg geen tijd kwijt aan je boekhouding
 • Problemen en ingewikkelde facturen worden door Thinq opgelost

Nadelen:

 • Met het goedkoopste pakket kun je alleen facturen maken
 • Het duurste online boekhoudpakket

Welk pakket het beste bij je past zal afhankelijk zijn van de functionaliteiten die jij belangrijk vindt, je boekhoudkundige ervaring en hoeveel tijd en geld je eraan kwijt wilt zijn. Maar één ding is zeker, zelf je boekhouding doen was nog nooit zo gemakkelijk.

Trendwatcher

Geschreven door Carmen

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   Envelop voor de feestdagen customizen: zo werkt dat

   5 Gaming headsets voor onder de 50 euro