Komt de eikenprocessierups dit jaar weer in overvloed? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Komt de eikenprocessierups dit jaar weer in overvloed?

We kennen vast allemaal nog wel het verhaal over de eikenprocessierupsen vorig jaar. Ze waren er in overvloed en zorgde vooral voor overlast. Er wordt verwacht dat de eerste eikenprocessierupsen rond 6 april uit hun ei zullen kruipen. Gaat het dit jaar ook weer zo'n drama worden?

 

Vroeger dan normaal

Het is geen verrassing dat de rupsen dit jaar eerder uit hun ei kruipen. Het gezegde ‘maart roert zijn staart' merken we dit jaar niet veel van. Tot nu toe zou je zomaar kunnen spreken van beginnend lenteweer! Heerlijke temperaturen, kleine briesjes en weinig regen zorgen voor de perfect omstandigheden om lekker in het zonnetje te zitten. Onderzoekers hebben een steekproef gedaan waaruit is gebleken dat de rupsen in de eitjes zich goed ontwikkelen.
Ze verwachten dan ook dat 6 april op dit moment de uitkomstdatum zou zijn. Uiteraard moet er dan wel rekening gehouden worden met een paar dagen, want helemaal accuraat kunnen ze natuurlijk nooit zijn. Vorig jaar kwamen de rupsen op 9 april uit het ei gekropen.

Bekijk ook:
Ontdek de slimste gadgets voor huisdieren: Van voeding tot spel

 

Minder eten

Helaas, voor de rupsen, zullen zij het wel de eerste paar dagen zonder eikenblaadjes moeten doen. De eerste blaadjes worden pas rond 11 april verwacht. Voor de rupsen is dit geen heel groot probleem. Jonge rupsen kunnen makkelijk een geruime tijd in de boom blijven zonder te eten.

 

Voorlopig geen zorgen maken

Hoewel er weer een geboortegolf aan staat te komen hoeven we ons geen zorgen te maken over jeukklachten. Net zoals de meeste dieren heeft de eikenprocessierups nog geen brandharen bij de geboorte. Deze krijgen ze, zoals het er nu uitzie, halverwege mei ongeveer. De tweede helft van mei zal ook de periode zijn waarin deze beestjes hun kenmerkende nesten maken.

Komt de eikenprocessierups dit jaar weer in overvloed? 14

Verwacht overlast

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft de afgelopen maanden met feromoonvallen bekeken hoeveel eikenprocessievlinders er gevlogen hebben. Tot nu toe ligt het landelijk gemiddeld aantal vlinders per val ongeveer 45% minder dan in 2018. Het jaar 2018 was toch zeker wel een recordjaar. Hoewel dit dus in het algemeen een lagere hoeveelheid is, moeten we nog steeds een vorm van overlast verwachten, aldus het RIVM.

Bekijk ook:
Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

 

Wat voor klachten kun je krijgen?

Wanneer je in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan dit gezondheidsklachten veroorzaken zoals:

  • Branderige pijn/irritatie
  • Jeuk
  • Bultjes of blaasjes
  • Rode huid/vlekken
  • Infecties (meestal na het krabben)
  • Loopneus
  • Kriebel/irritatie in de keel met hoesten als gevolg
  • Moeilijk slikken
  • Kortademigheid

    Probeer nooit in contact te komen met de ogen als je in contact bent geweest met een eikenprocessierups. Wanneer je dit wel doet kunnen de klachten overslaan op je ogen en ben je nog verder weg van huis.
Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.