Waarom we geen 1,5 meter afstand hoeven te houden in een vliegtuig 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom we geen 1,5 meter afstand hoeven te houden in een vliegtuig

De 1,5 meter maatregel is vanwege het coronavirus bijna overal van toepassing. Het nieuws dat we deze zomer weer op vakantie mogen is natuurlijk fantastisch, maar hoe zit het dan met de 1,5 meter maatregel in het vliegtuig? In het vliegtuig hoef je je niet aan de 1,5 meter afstand te houden. Maar waarom moeten we ons op het terras wel aan deze maatregel houden en in het vliegtuig niet? 

Deze kwestie leidt tot veel onbegrip bij velen, van horecaondernemers tot vakantiegangers. Op een terras, in de bioscoop of tijdens het boodschappen doen: overal moet je je aan de 1,5 meter afstand houden. Dit is door de overheid zo bepaald. Echter hebben luchtvaartmaatschappijen besloten hier geen rekening mee te houden. Dus ook in een propvol vliegtuig zal er geen 1,5 meter afstand gehouden worden.

Waarom hoef je in een vliegtuig geen 1,5 meter afstand te houden?

Luchtvaartmaatschappijen zien een lege stoel in het midden van de rij niet zitten. Volgens hen zorgt dit voor minder inkomsten. Daarnaast zou dit ervoor zorgen dat veel vliegtuigen beperkt worden tot twee derde van hun normale capaciteit. Vliegtuigmaatschappijen geen aan dat op deze manier niet genoeg winst gemaakt kan worden, zonder dat de tarieven omhoog moeten worden gegooid.

Bekijk ook:
Dit zijn de 5 beste elektrische steps van 2024

Uiteraard staat gezondheid altijd voorop. Zij kiezen er daarom ook niet zomaar voor om de 1,5 meter maatregel niet in acht te nemen. Volgens hen is het vliegen zonder deze maatregel namelijk gewoon veilig, omdat zij wel rekening houden met andere belangrijke maatregelen van het coronavirus.

Welke coronamaatregelen gelden er wel in het vliegtuig?

Uiteraard wordt er goed rekening gehouden met het coronavirus. Vliegtuigmaatschappijen hebben daarom verschillende maatregelen getroffen. Zo zal er aan boord van vliegtuigen goed worden schoongemaakt en wordt de service aan boord aangepast, zodat de contactmomenten tussen passagiers van het vliegtuig en het personeel worden beperkt. Daarnaast mogen mensen met klachten niet vliegen. Het dragen van een mondkapje in het vliegtuig is voor iedereen verplicht.

Airconditioning

Een hele belangrijke reden waarom vliegtuigmaatschappijen ervoor hebben gekozen om te vliegen zonder de 1,5 meter maatregel, is de schone lucht in het vliegtuig. De airconditioning in combinatie met luchtfilters zorgen er namelijk voor dat er constant schone lucht in het vliegtuig is. Tevens is de lucht in het vliegtuig droge lucht, en het virus kan hier naar verwachting niet lang overleven. Ook Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding bij het RIVM, laat weten dat de kans dat iemand een heel vliegtuig besmet, buitengewoon klein is.

Bekijk ook:
De leukste bestemmingen voor een groepsreis

Is reizen met het vliegtuig veilig zonder 1,5 meter afstand?

Natuurlijk is het nog steeds jouw eigen verantwoordelijkheid of je ervoor kiest om te reizen met het vliegtuig. Mocht je jezelf hier niet veilig bij voelen, doe het dan ook vooral niet. Wel is het zo dat vliegtuigmaatschappijen er alles aan doen om zonder de 1,5 meter maatregel, jouw vlucht zo veilig mogelijk te maken.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.