in

Dit zijn de populairste bloemen in Nederland

Welke bloembollen telen we het meeste?

In Nederland staan we ook wel bekend om onze prachtige bollenvelden, maar wat zijn nou de populairste bloemen in ons land? In dit artikel geven we een overzicht!

  • Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd er in 2020 op ongeveer 27 duizend hectare landbouwgrond bloembollen geteeld.
  • Tien jaar geleden werden er minder bloemen geteeld. Toen werd ongeveer 23 duizend hectare grond voor bloemen gebruikt.
  • Tulpen zijn in Nederland veruit de populairste bloemen.

1. Tulpen

Het komt waarschijnlijk niet als een grote verrassing, maar in ons land zijn tulpen de populairste bloemen. Zowel in het binnen- als buitenland staat Nederland bekend om de prachtige tulpenvelden, en dat is niet zo gek als je kijkt naar de cijfers. Meer dan de helft van onze bloembollenvelden bestaat namelijk uit tulpen. In 2020 stonden er tulpen op ongeveer 15 duizend hectare landbouwgrond, 55 procent van het totale bloembollenareaal.

Tulpen zijn door de geschiedenis heen altijd al erg populair in Nederland. Maar, de populariteit van de bloemsoort blijft de laatste tijd maar stijgen. Het areaal tulpen groeide van 6,3 duizend hectare in 1980 tot 9,7 duizend hectare in 2000 en steeg verder tot 15 duizend hectare in 2020.

Tulpen

Bekijk ook:
Verbeter je humeur met bloemen

2. Lelies

Tulpen zijn dus de populairste bloemen in Nederland, maar ook lelies genieten van aardig wat populariteit in ons land. In 2020 vormde het areaal met lelies ongeveer 20 procent van de totale oppervlakte bloembollen in ons land. Op ruim 5 duizend hectare grond worden er in Nederland lelies gekweekt.

Lelies zijn in de afgelopen decennia flink populairder geworden in Nederland, al daalde de populariteit wel in de laatste paar jaar. Het areaal lelies was in 1980 ongeveer duizend hectare groot, en groeide tot 5,1 duizend hectare in 2000 en steeg naar 6,4 duizend hectare in 2017. Nu wordt het oppervlakte met lelies op ongeveer 5,3 duizend hectare landbouwgrond geschat.

Lelies

3. Narcissen

Narcissen zijn ook erg populair in Nederland. Het areaal narcissen was in 2020 ongeveer 1,5 duizend hectare. De populariteit van de bloemsoort is door de jaren heen erg constant, want de gebruikte landbouwgrond was in de afgelopen veertig jaar nagenoeg hetzelfde.

Landschapsfotografie Van Veld Bedekt Met Gele Bloemen

4. Hyacint

Een andere populaire bloemsoort in Nederland is de hyacint. In Nederland vind je deze bloemen op ongeveer 1,4 duizend hectare landbouwgrond. De hyacint is door de jaren heen steeds populairder geworden. Het areaal van de hyacinten groeide van 0,8 duizend hectare in 1980 tot 1,1 duizend in 2000, en steeg verder tot 1,4 duizend in 2020.

Hyacint

Bekijk ook:
Grootste bloem ter wereld gemeten

5. Gladiolen

Gladiolen vind je ook nog redelijk vaak op de Nederlandse bollenvelden, al is deze bloem de laatste tijd wel minder in trek. Het areaal gladiolen was vorig jaar namelijk – vergeleken met 1980 – met ongeveer twee derde afgenomen. Dat is nogal een afname, maar desondanks vind je deze bloemsoort in Nederland nog op zo’n 0,8 duizend hectare landbouwgrond.

Staat jouw favoriete bloemsoort hier tussen? Of ben je fan van een bloem die minder populair is in Nederland? Laat een reactie achter en deel je favoriete bloemen hieronder!

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Top 10 indrukwekkende creaties van LEGO

Top 10 trending games op Steam – April 2021