Top 10 jongste landen ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

De 10 jongste landen ter wereld

De kans is groot dat je naar de wedstrijden van Oranje op het EK 2021 hebt gekeken. Daarbij won Nederland onder andere van Noord-Macedonië, maar verloor later van Tsjechië. Weet jij welke van beide landen het kortste bestaat als onafhankelijke natie? Hieronder vind je een lijstje van de 10 jongste landen ter wereld. Een van de hiervoor genoemde landen komt er niet eens op voor.

10. Kroatië, 25 juni 1991

Kroatië maakte tot de uitroeping van de onafhankelijkheid deel uit van Joegoslavië. Na een referendum volgde de afscheiding. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er volgde een oorlog die tot 1995 duurde. Inmiddels is Kroatië een bekende vakantiebestemming en maakt het land deel uit van de NAVO. Kroatië werd na de Tweede Wereldoorlog door de overwinnaars bij Joegoslavië gevoegd, net als een aantal andere gebieden om de Balkan rustig te krijgen. Voordien maakten de Kroaten deel uit van andere oude grootmachten, zoals Oostenrijk-Hongarije en Turkije.

9. Slowakije, 1 januari 1993

Het kan ook op een vreedzame manier. Dat bewees de splitsing van Tsjechoslowakije per 1 januari 1993. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land bevrijd door de Sovjet-unie. Dat betekende echter ook dat het onder de invloedssfeer kwam van de communistische grootmacht. Na uiteenvallen van het Warschaupact onder leiding van de Russen, werd Tsjechoslowakije het land dat zich meteen het beste aanpaste op het westen. Er ontstonden echter spanningen tussen Tsjechen en Slowaken en beide volken besloten op een vredige wijze uit elkaar te gaan. In 2004 werd Slowakije onderdeel van de EU en de NAVO.

8. Tsjechië, 1 januari 1993

Het andere deel van de splitsing van Tsjechoslowakije was uiteraard Tsjechië. Ook dit land kwam in 2004 bij de EU en werd in 1999 in de NAVO opgenomen, Tsjechië was populair in het westen ten tijde van het ijzeren gordijn. In Tsjechië startte de Praagse lente, een opstand tegen het communistisch bewind die door de Russen bloedig werd neergeslagen. Ook bij het uiteenvallen van de Sovjet- Unie was het via de grens van Tsjechië dat de eerste vluchtelingen het westen konden bereiken. De schrijver en Nobelprijswinnaar Havel werd de eerste president van het land.

Bekijk ook:
Dit zijn de 5 kleinste landen ter wereld

7. Eritrea, 27 april 1993

Ethiopië is een federatie waarin meerdere regio’s  een zekere mate van onafhankelijkheid hadden en hebben. Eritrea kreeg in 1952 een grote onafhankelijkheid binnen de staat. Dat werd echter in 1962 weer herroepen en door de machthebbers in Ethiopië werd het gebied weer beschouwd als de 14e provincie. Dat leidde tot een onafhankelijkheidsstrijd die 30 jaar zou duren in een van de armste landen ter wereld. In 1993 werd Eritrea daadwerkelijk onafhankelijk. Toch duurt de strijd met de aangrenzende gebieden nog steeds voort, zoals ook momenteel het geval lijkt te zijn in Tigray.

6. Palau, 1 oktober 1994

Dit eilanden rijk in Oceanië is in bezit geweest van diverse koloniale mogendheden. Het werd tot 1 oktober 1994 bestuurd door de Verenigde Staten. Vandaag de dag heeft de VS er nog steeds een militaire aanwezigheid en biedt het financiële ondersteuning, Palau heeft iets meer dan 20.000 inwoners en die leven verspreid over maar liefst 340 eilanden. Om je een idee te geven waar je Palau moet zoeken op de wereldkaart: het ligt tussen de Filipijnen en Indonesië.

Jongste landen ter wereld

5.Oost-Timor, 20 mei 2002

Oost-Timor maakte deel uit van Indonesië na de Tweede Wereldoorlog en de verdrijving van de Nederlanders. De bevolking besloot in een referendum tot onafhankelijkheid. Dit was voor een minderheid in het gebied en groepen in Indonesië niet acceptabel. Er ontstond onrust die dreigde uit te groeien tot een burgeroorlog. Door ingrijpen van de Verenigde Naties kon dit worden voorkomen en werd Oost-Timor een zelfstandige natie. De verhouding met Indonesië is tot op de dag van vandaag gespannen.

4. Montenegro, 3 juni 2006

Na het uiteenvallen van Joegoslavië bleef er een natie over die bestond uit Servië en Montenegro. Het leek erop dat beide landen verbonden zouden blijven. Maar in 2006 vond er een referendum plaats in Montenegro. Min of meer tot verrassing van veel experts, stemde 56% van de bevolking voor afscheiding van Servië. Dat gebeurde later in het jaar dan ook. In Montenegro woont nog steeds een groot aantal Serviërs. Dat maakt de situatie redelijk onstabiel.

Bekijk ook:
Dit zijn de gelukkigste landen ter wereld

3. Servië, 5 juni 2006

De datum hierboven is geen vergissing. Terwijl Montenegro zich op 3 juni onafhankelijk verklaarde, deed Servië dat pas 2 dagen later. Hierna was Servië de enige overgebleven staat van voormalig  Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië gevormd rond Servië. Het was de bedoeling om een sterke staat op de Balkan te creëren als tegenwicht voor Duitsland. Onder Tito voerde Joegoslavië een relatief onafhankelijke koers. Als communistische staat maakte het geen deel uit van het Warschaupact en duldde geen militaire aanwezigheid van de Sovjet-Unie in het land. Na de dood van Tito viel het land uiteen.

2. Kosovo, 17 februari 2008

Kosovo wordt door de Serven nog steeds als een deel gezien van Servië. Het gebied kwam in 1999 onder bestuur te staan van de Verenigde Naties. De Serven probeerden het gebied met militaire middelen terug te krijgen en daarbij werd gevreesd voor het lot van de Kosovaren. Onder leiding van de Verenigde Naties viel de NAVO Servië aan en dwong het land Kosovo te verlaten. Ook Nederland maakte deel uit van deze missie en verkeerde daardoor gedurende korte tijd in staat van oorlog met Servië. In 2008 is Kosovo onafhankelijk geworden. Erkenning door Servië heeft nog steeds niet plaatsgevonden.

1. Zuid-Soedan, 9 juli 2011

Het jongste land ter wereld is Zuid-Soedan. Aan het einde van het koloniale tijdperk zijn er in Afrika diverse landen ontstaan waarbij niet werd gelet op het belang van stammen of de religie in diverse gebieden. Soedan was zo’n land waardoor er vele jaren sprake was van een burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden. Onder leiding van de Verenigde Naties kwam er een referendum die uiteindelijk leidde tot onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011. Helaas is het bepaald nog niet rustig in het land.

Kende jij de meeste van deze landen al? Overigens verklaarde Noord-Macedonië zich in 1991 onafhankelijk onder de naam Macedonië. Het valt om die reden net buiten de top 10.

Bekijk ook:
Dit zijn de rijkste landen ter wereld

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.