in

Top 10 grootste voetbalstadions van Europa

Welk voetbalstadion zou jij nog graag bezoeken?

Waar normaal gesproken voetbalstadions altijd bomvol zitten met supporters, is dat momenteel wel even anders. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het coronavirus. Hierdoor is er in voetbalstadions maar een beperkte capaciteit beschikbaar. Hopelijk ziet dat er snel anders uit, en kunnen we weer genieten van een voetbalstadion vol uitbundige supporters. Dat maakt voetbalwedstrijden natuurlijk een stuk leuker. Ben je een echte voetballiefhebber, en benieuwd naar de grootste voetbalstadions van Europa? Wij zetten deze voor je op een rijtje. Nu alleen nog even hopen dat je hier binnenkort weer een bezoekje aan mag brengen. 

Camp Nou

Europa’s grootste voetbalstadion staat in Barcelona. Het is het thuisstadion van FC Barcelona, en heeft een capaciteit rond de 99.000. Het voetbalstadion kan dus ontzettend veel supporters ontvangen. Camp nou werd in 1957 geopend. De naam Camp Nou, Catalaans voor nieuw veld, was nog niet vanaf dit jaartal de officiële naam van het voetbalstadion. Wel was het al vanaf toen een bijnaam, maar in 2000 werd de naam van het voetbalstadion officieel Camp Nou.

Hoewel Camp Nou al een enorm groot stadion is, willen zij het nog meer uitbreiden. Er wordt verwacht dat dit binnen een paar jaar gaat gebeuren. Volgens de plannen moet er na deze verbouwing plaats zijn voor maar liefst 105.000 toeschouwers. De verbouwing gaat echter wel een hoop geld kosten. De kosten voor deze verbouwing worden geschat op zo’n 600 miljoen. Benieuwd hoe het stadion Camp Nou eruit komt te zien? In onderstaande video krijg je alvast een voorproefje.

Wembley Stadium

Een voetbalstadion die zeker niet in dit rijtje kan ontbreken, is het Wembley Stadion. Dit is een voetbalstadion in Londen en wordt gebruikt als Olympisch stadion. Het voetbalstadion is geopend in 2007, nadat het vijf jaar is verbouwd. Het Wembley Stadium heeft plaats voor maar liefst 90.000 mensen. Het wordt gebruikt voor voetbalwedstrijden van het nationale elftal, maar ook voor bijvoorbeeld atletiek en grote concerten.

Signal Iduna Park

Het Signal Iduna Park is een groot voetbalstadion in Dortmund, en heeft een capaciteit van 81.360. Het voetbalstadion heette voorheen het Westfalenstadion, en is al sinds 1974 de thuisbasis voor de club Borussia Dortmund. Het stadion is sinds 1974 wel meerdere keren verbouwd. Wat heel uniek is aan dit grote voetbalstadion is het feit dat het stadion 25.000 staanplaatsen heeft. Geen enkel ander voetbalstadion in Europa heeft dit.

View this post on Instagram

0️⃣9️⃣ Days until the start. Unfortunately we have to keep fans out. We miss the Stadium Atmosphere. We all long for football to be celebrated in the stadium. If we BVB09 Family are allowed to be back into the Stadium, this day should be declared a holiday. FOOTBALL LIVES through its FANS. 0️⃣9️⃣ Tage bis zum Start. Leider müssen wir Fans draußen bleiben. Wir vermissen die Stadion Atmosphäre. Wir sehnen uns alle nach Fussball im Stadion zu feiern. Wenn wir BVB09 Familie wieder ins Stadion dürfen, sollte dieser Tag als Feiertag erklärt werden. FUSSBALL LEBT durch seine FANS. 😷0️⃣9️⃣🔛🏟️⚽🏆🖤💛⚡🎉🍻🍺🍾🇩🇪 #bvb09 #bvb #bvbfamily #bvbforever #bvbdortmund #bvb4ever #bvbfans #bvb4life #spieltag #spieltach #bundesliga #dortmund #borussiadortmund09 #borussiadortmund #borussia #borussen #blackyellow #echteliebebvb #echteliebe #🖤💛 #westfalenstadion #nurderbvb #hejabvb #immerwiederbvb #signalidunapark #matchday #1909 #schwarzgelb #gelbewand #südtribüne

A post shared by 🅱️ENN®️🇪🇺🧔🏻⚽🔛👑🖤💛⬅️⭐⭐⭐ (@benaldinho7) on

Estadio Santiago Bernabéu

Het voetbalstadion Santiago Bernabéu is vernoemd naar de ex-clubpresident van de club Real Madrid: Santiago Bernabéu. De opening van dit grote voetbalstadion vond plaats in 1947. Het voetbalstadion is in Madrid en vanzelfsprekend is dit het thuisstadion van Real Madrid. Het stadion heeft een capaciteit van rond de 81.000. Ook voor dit voetbalstadion zijn er plannen om uit te breiden. In onderstaande video kun je hier alvast een beeld van krijgen.

Olympisch Stadion Loezjniki

Misschien een iets minder bekend voetbalstadion voor velen, maar het hoort zeker in dit rijtje thuis: het Olympisch Stadion Loezjniki. Dit voetbalstadion staat in Moskou, Rusland. Het is het thuisstadion van het Russische voetbalelftal. Het stadion is oorspronkelijk gebouwd in 1956 maar is volledig opnieuw gebouwd voor het WK 2018. Het heeft tegenwoordig een capaciteit van 81.000.

View this post on Instagram

Друзья, чтобы избежать риска распространения коронавирусной инфекции, вся спортивная аренда и занятия спортивных секций в «Лужниках» приостанавливаются. Закрыты все спортивные залы, футбольные поля и теннисные корты. Также прекращается проведение любых экскурсий по Большой спортивной арене и территории «Лужников». ⠀ Мы сообщим о возобновлении работы, как только будут даны соответствующие распоряжения. Следите за нашими обновлениями на сайте и в социальных сетях спорткомплекса «Лужники».

A post shared by Спорткомплекс «Лужники» (@luzhniki_official) on

Stade de France

Een van de grootste voetbalstadions van Europa is Stade de France. Dit voetbalstadion is het grootste station van Frankrijk en ligt in de voorstad Saint-Denis, ten noorden van Parijs. Het heeft een capaciteit van boven de 81.000. Het voetbalstadion werd geopend in 1998 en wordt gebruikt voor voetbalwedstrijden van het Franse elftal, maar ook voor muziekconcerten. Diverse populaire artiesten hebben al in dit stadion opgetreden.

View this post on Instagram

#stadedefrance

A post shared by damien_kio (@damien_kio) on

San Siro

Het Stadio Giuseppe Meazza, ook wel San Siro, staat in Milaan. Dit grote voetbalstadion wordt door AC Milan en Internazionale gebruikt voor thuiswedstrijden. Ook wordt het voetbalstadion zo nu en dan gebruikt voor grote wedstrijden, bijvoorbeeld voor de Champions League. Er kunnen zo’n 80.000 mensen in dit voetbalstadion.

Atatürk Olympisch Stadion

Dit grote voetbalstadion werd gebouwd in 2001, en geopend in 2002. De reden voor de bouw van het stadion was omdat Turkije wellicht de Olympische Spelen zou organiseren. Echter gebeurde dit niet. Het voetbalstadion is daarom een paar jaar door een aantal Turkse voetbalclubs gebruikt, al speelt er tegenwoordig geen club zijn thuiswedstrijden in dit stadion. Wel is dit het thuisstadion van het Turkse nationale elftal. Het Atatürk Olympisch Stadion behoort zeker tot de grootste voetbalstadions van Europa. Dit stadion, gelegen in Istanboel, heeft namelijk een capaciteit van ongeveer 76.000. Het voetbalstadion wordt niet alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden, maar ook voor atletiek.

Allianz Arena

De welbekende Allianz Arena werd geopend in 2005. Het stadion is een van de grootse van Europa en is het thuisstadion van Bayern München. Tot en met 2017 niet alleen van Bayern München, maar ook van de Duitse club 1860 München. Ook het nationale elftal van Duitsland speelt regelmatig wedstrijden in dit grote voetbalstadion. De capaciteit van dit voetbalstadion is 75.024.

Old Trafford

Last but not least: Old Trafford. Dit is het thuisstadion van Manchester United. Het stadion bevindt zich dan ook in de plaats Manchester. Wanneer het Wembley stadion niet beschikbaar is, wordt dit stadion ook gebruikt door het Engels nationaal voetbalelftal.

Het stadion is geopend in 1910 en heeft tegenwoordig een capaciteit van rond de 76.000. Eerst had het stadion een capaciteit van rond de 80.000, maar in 1939 werd dit verminderd vanwege bepaalde veiligheidsredenen. Ook zijn er een lange periode geen wedstrijden gespeeld in Old Trafford, namelijk van 1941 tot 1949. Het stadion is destijds namelijk vernietigd door Duitse bommenwerpers.

Bekijk ook:

Geschreven door Tessa Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mark rutte gewoon je bek houden

Rutte: ‘Gewoon je bek houden’

vrouw stikt in slipje

Vrouw (60) stikt in eigen slipje tijdens sm-spel met 28-jarige en overlijdt