Poll: Is het tijd voor nieuwe verkiezingen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Is het tijd voor nieuwe verkiezingen?

Ruim vijf maanden geleden waren de Tweede Kamerverkiezingen, maar Nederland heeft nog steeds geen nieuw kabinet. De formatie lijkt redelijk op slot te zitten, omdat alle partijen andere voorkeuren hebben. Vind jij dat we nog even moeten wachten in de hoop dat er straks toch een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Huis ten Bosch staat. Of is het tijd voor nieuwe verkiezingen om zo de impasse te doorbreken? Deel je mening in de onderstaande poll en of laat een reactie achter!

Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen waren twee partijen de duidelijke winnaars. De VVD werd de grootste partij met 34 zetels en D66 was de morele winnaar door flink wat zetels te winnen, ondanks de slechte peilingen. Met deze verkiezingsuitslag lagen een paar formatie opties voor de hand. Zo kon het oude kabinet worden voorgezet met de partijen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie. Maar, er waren ook combinaties op links mogelijk, zoals een combinatie van de VVD, D66, CDA en/of GroenLinks en de PvdA. Genoeg opties dus, maar de politieke partijen denken daar toch anders over. En daarom hebben we nog steeds geen nieuw kabinet.

VVD en D66 willen in een kabinet

Een ding is wel zeker op basis van deze verkiezingsuitslag; de VVD en D66 hebben de ambitie om samen het kabinet in te gaan. De partijen zijn de grote winnaars van de verkiezingen en hebben de meeste zetels (58) in handen, dus een samenwerking ligt voor de hand. Samen hebben de partijen ook al een soort proefakkoord geschreven, dus hier zijn er weinig problemen. Het probleem is dat beide partijen hele andere ideeën hebben over de ideale coalitie partners.

CDA mag aansluiten

Dat het CDA mag aansluiten bij de VVD en D66 is ook geen gek idee. Voor de VVD is het CDA de ideale partner en ook D66 zal erkennen dat een meerderheidscoalitie zonder het CDA onmogelijk is. Met de 14 zetels van het CDA – de partij raakte onlangs de zetel van Pieter Omtzigt kwijt – hebben de VVD, D66 en het CDA 72 zetels in handen. Net niet genoeg voor een meerderheid.

VVD, D66 en CDA sluiten partijen uit

De VVD, D66 en het CDA hebben dus nog maar vier zetels nodig om tot een meerderheid te komen. Dat zou niet moeilijk moeten zijn met zoveel partijen in de Tweede Kamer, maar dat is het dus wel. Alle partijen hebben namelijk specifieke wensen, waardoor ze er samen niet uit lijken te komen.

D66 sluit de ChristenUnie uit

Het eerste obstakel is het feit dat D66 de ChristenUnie uitsluit voor een nieuw kabinet. Zo kan de vorige coalitie niet nog een keer gebouwd worden en dat is vooral jammer voor de VVD en het CDA, die graag op dezelfde weg door willen gaan. D66 wil echter nieuwe stappen maken op het medisch ethische gebied en dat kan niet met de ChristenUnie erbij.

GroenLinks en PvdA willen alleen samen, en dat willen de VVD en het CDA niet

D66 ziet liever een samenwerking met een linkse partij en hoopt op een coalitie van VVD, D66, CDA en GroenLinks/PvdA. Alleen ook deze variant stuit op obstakels. GroenLinks en de PvdA hebben aangegeven alleen samen in een coalitie te gaan. En de VVD en het CDA hebben aangegeven dat één van de twee genoeg is voor een coalitie. Lang was er de hoop dat GroenLinks en de PvdA elkaar los zouden laten, of dat de VVD en het CDA hun bezwaren zouden doen laten varen. Alleen dat is tot op het heden niet gebeurd. Een nieuw kabinet is daarom nog verder weg dan net na de verkiezingen.

Dan maar een minderheidskabinet?

Een laatste optie is dat we een minderheidskabinet krijgen in Nederland. De VVD en D66 hebben al een soort van akkoord gesloten, dus samen zouden zij een minderheidskabinet kunnen vormen op basis van 58 zetels. Het CDA zou eventueel kunnen aansluiten, en dan zouden de partijen samen 72 zetels in de Kamer hebben. Dat is net niet genoeg voor een meerderheid, maar hiermee zijn er weinig partijen nodig om voldoende steun te krijgen voor nieuwe plannen. Het is echter de vraag of de VVD, D66 en het CDA zitten te wachten op deze variant, want dit levert natuurlijk meer onzekerheden en minder macht op.

Nieuwe verkiezingen?

Een andere oplossing is het houden van nieuwe verkiezingen. De formatie zit al bijna vanaf het begin vast en echte stappen worden maar niet gemaakt. Misschien is het dan gewoon tijd om de burgers opnieuw hun stem te laten spreken en wie weet hebben we dan straks een Tweede Kamer samenstelling waarmee wel snel een kabinet gevormd kan worden.

Wat vind jij? Ben jij voorstander van nieuwe verkiezingen? Of moeten de partijen in Den Haag nog een kans krijgen om samen tot een oplossing te komen? Breng je stem uit in de onderstaande poll of laat een reactie achter. Wij zijn benieuwd!

Bekijk ook:
Poll: Geef Nederland een cijfer!

  • Moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden?

    • Ja
    • Nee
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.