vluchtelingen
Saved Read later
Deel dit bericht

Ministerie houdt rekening met 150.000 vluchtelingen

Directeur migratie Bart-Jan ter Heerdt, van het departement in de Tweede Kamer, zegt dat het ministerie van justitie en veiligheid verwacht dat er 150.000 vluchtelingen onderweg zijn naar ons land. “Het is een schatting, maar wel een scenario waar we rekening mee moeten houden”, aldus ter Heerdt.

150.000 vluchtelingen uit Oekraïne

Het ministerie kan geen exacte cijfers geven, maar er wordt rekening gehouden met dat grote aantal vluchtelingen. De topambtenaar van justitie en veiligheid zegt dat de onvoorspelbaarheid van Poetin een goede reden is om aan te nemen dat er een vluchtelingencrisis in Europa gaat plaatsvinden. Er zijn nu al echter te weinig plekken om mensen op te vangen. Er worden wel al voorbereidingen getroffen.

Programmadirecteur Asiel en Migratie van de Nederlandse Gemeenten, Ingrid Hoogstrate wil de ernst van de situatie benadrukken. Zij coördineert de opvang vanuit de Tweede Kamer in de gemeenten van Nederland. ‘Alles valt en staat met genoeg draagvlak, financiën en mankracht’ stelt Hoogstrate. Ze is van mening dat we echt een probleem hebben als de reguliere hulpverlening onder druk komt te staan.

Gebrek aan opvanglocaties

Dat er een gebrek aan opvanglocaties is dat is een feit. Er heerst schaarsheid aan bewoonbare panden, dus als er zeer grote aantallen vluchtelingen in ons land moeten worden opgevangen dan is dat een flinke uitdaging. De ministerraad heeft het staatsnoodrecht bekrachtigd. Dit wil zeggen dat een burgemeester geen ‘nee’ meer kan zeggen. Als zijn gemeente een bepaald aantal vluchtelingen krijgt toegewezen dan is hij of zij door deze wet verplicht om hieraan mee te werken.

Bekijk ook:
Erasmus MC-schutter Fouad L. schoot eerder op vissen

Er werd ook gesproken over het vorderen van panden. Dit kan van bedrijven, maar ook van particulieren zijn. Er is nog geen aanleiding om te denken dat dit gedeelte nu al wordt doorgezet. Het staatsnoodrecht omvat het dwingen van gemeenten voor opvang, en dat ze financieel moeten meewerken aan het onderhouden van de vluchtelingen in hun gemeenten. Als de stroom aan blijft houden dan bestaat de kans op vordering wel degelijk, zo is in de wandelgangen van het kabinet te horen.

Capaciteit voor de helft aan opvang

Veiligheidsregio’s willen zo veel mogelijk opvangplaatsen in zo’n kort mogelijke tijd realiseren. Er zitten volgens Hoogstrate 23.000 mensen in gemeentelijke opvangcentra, maar dit zullen er minstens 50.000 moeten worden. Ze realiseert zich dat de druk op de gemeenten groot is, en dat zal alleen maar toenemen als de oorlog in Oekraïne voort blijft duren.

Bekijk ook:
Het conflict tussen Israël en Palestina, hoe is het ontstaan?

Door deze dringende omstandigheden heeft de ministerraad het staatsnoodrecht bekrachtigd. Als er geen opvanglocaties meer te realiseren zijn dan worden de maatregelen dwingender van aard. Burgemeesters zijn van mening dat de druk hoog is, maar zeggen wel blij te zijn met de nu opgelegde kaders binnen de asielopvang voor gemeenten.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

893

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.