in

Greta Thunberg wordt 18 jaar

Vanaf morgen mag zij officieel stemmen

greta thunberg 18 jaar
Liv Oeian/123rf.com

Morgen, 3 januari, wordt Greta Thunberg 18 jaar. Een belangrijke mijlpaal voor de activiste gezien zij dan voor de wet volwassen is. Hierdoor mag zij niet alleen trouwen, maar ook stemmen. Thunberg is niet van plan om te stoppen met haar doel nu zij volwassen is. Daar vindt zij de milieucrisis te belangrijk voor.

Greta Thunberg 18 jaar

Nu Greta 18 jaar wordt mag zij trouwen, autorijden en haar stem uitbrengen bij de verkiezingen. En natuurlijk vind zij zelf dat laatste het belangrijkst. Volgens haar is iedere verkiezing een verkiezing voor het klimaat. Volgend jaar mag zij voor het eerst naar de stembus voor een Zweeds parlement. Twee jaar geleden werd haar naam behoorlijk bekend dankzij haar beweging SS4C, oftewel School Strike for Climate. Zij ging toen eerst zelf twee weken staken op de stoep van het Zweedse parlement. Daarna gaf zij het voorbeeld om elke vrijdag in staking te gaan. Hierop terugkijkend zegt ze dat ze nog jong en naïef was.

Bekijk ook:
Minder verkeersdoden in 2020

Grootste wereldprotest tegen klimaatcrisis ooit

Hoewel Greta morgen pas 18 jaar wordt, heeft zij al flink wat op haar naam staan. Zo heeft zij in september 2019 het grootste wereldprotest tegen de klimaatcrisis ooit geleid. Er gingen meer dan vier miljoen mensen de straat op verdeel over 161 landen. Een dag later sprak zij ook nog de klimaattop van de Verenigde Naties toe. Door die toespraak weet nu bijna iedereen wie zij is. Hier sprak zij de beroemde woorden:

“Ik zou hier niet moeten staan. Ik zou op school moeten zijn aan de andere kant van de oceaan. Nu komen jullie allemaal naar me toe voor hoop. Hoe durven jullie!” – Greta Thunberg

Door de manier waarop zij zich heeft ingezet voor het klimaat is zij uitgeroepen tot ‘persoon van het jaar’ door het weekblad Time.

Greta Thunberg weer naar school

De jonge klimaatactivist zit al een tijdje weer in de schoolbanken. Sinds afgelopen herfst is zij weer onderwijs aan het volgen, en dat ervaart zij zelf als heel prettig. Ze kan hierdoor terugvallen op routine. De strijd voor een beter klimaat zal zij echter nog niet opgeven omdat er in haar ogen nog te weinig bereikt is. Daarnaast is er nu meer aandacht voor de coronacrisis dan de klimaatcrisis.

Bekijk ook:
De 10 plagen die Sydney kwellen

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

wat weten we over de britse variant coronavirus

Wat weten we tot nu toe over de Britse variant van het coronavirus?

scholen weer open digitaal onderwijs

Morgen beginnen de scholen weer digitaal