in

16-jarige milieuactiviste verkozen tot persoon van het jaar 2019

Greta Thunberg

De 16-jarige milieuactiviste Greta Thunberg is Time’s jongste persoon van het jaar ooit. In de zomer van 2018 begon ze met spijbelen en actievoeren voor het Zweedse parlement in Stockholm om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen. Ze kreeg internationaal navolging. In september demonstreerden scholieren en studenten wereldwijd voor meer aandacht voor het klimaat.

Persoon van het jaar

Het invloedrijke Amerikaanse opinieblad Time Magazine heeft de Zweedse Greta Thunberg verkozen tot Persoon van het Jaar 2019. De klimaatgoeroe Greta Thunberg is een geschenk aldus Time magazine. Vorig jaar haalde de Zweedse tiener voor het eerst de krantenkoppen met haar schoolstaking tegen klimaatverandering voor de deur van het Zweedse parlement, en nu mag haar foto de voorpagina van Time Magazine sieren deze week. ”The power of youth”, luidt het op de cover.

Trump

Trump (73) was in 2016 Persoon van het Jaar bij Time. Zijn verkiezing als president, lange tijd door veel mensen voor onmogelijk gehouden, was destijds genoeg om hem de eretitel van het Amerikaanse tijdschrift te bezorgen. Hij is het er niet mee eens dat Greta nu betiteld wordt tot persoon van het jaar. Met een vleugje jaloezie laat hij weten op Twitter:

”Dit is zo belachelijk, Greta moet iets gaan doen aan haar probleem met woedebeheersing en naar een goede ouderwetse film gaan met een vriend. Relax Greta, relax!” 

Erg collegiaal van hem was het niet, maar ook Trump had gehoopt op deze titel. Greta Thunberg was de laatste in de top 5 van genomineerden voor de prestigieuze titel. De anderen waren  Donald Trump (4), de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (3), de onbekende klokkenluider in de Impeachment-procedure tegen Trump (2) en de betogers voor vrijheid in Hongkong (1). Wie had volgens jou deze titel moeten krijgen? 

Kritiek

Voor een ‘persoon van het jaar’ krijgt de 16-jarige veel kritiek op haar bord geworpen. Schrijver Tommy Wieringa verklaart de haat doordat Greta een waarheid benoemt die veel mensen liever negeren. Haar boodschap is onheilspellend en verontrustend en dus wordt dit door velen liever niet gehoord. Ook wordt er veel gespeculeerd over haar geslacht, en haar leeftijd. Dit zou tegenhouden dat mensen haar serieus nemen. Ze wordt ervaren als ‘irritant’, maar is dit dan omdat mensen wordt gevraagd van hun luie stoel te komen of omdat zij daadwerkelijk iets verkeerd doet? Wat in ieder geval duidelijk is, is dat ze erg stellig is in haar uitspraken. En dát, valt bij velen in het verkeerde keelgat.

Bekijk ook:
Earth Day: wat is de dag van de aarde en wat is er bijzonder aan?

“Hoe durven jullie. Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Mensen lijden. Mensen sterven. Volledige ecosystemen storten in en het enige waar jullie over praten is geld en economische groei.”, aldus een boze Thunberg 

 

Geschreven door Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 mode trends voor het nieuwe jaar

Met kerst lege schappen in de supermarkten?