Waarom was volgens zoveel mensen ‘vroeger alles beter?’

0 Shares

In de jaren vijftig werd was er nog respect voor de politie, werd ambulancepersoneel nog niet in elkaar geslagen en kwam de groenteman nog gewoon aan huis. Klimaatverandering, oorlog, misdaad, terrorisme, armoede, ongelijkheid, racisme… Er komt geen einde aan, toch? Nee, vroeger was alles beter. Maar was dat wel zo? Of houden wij onszelf voor de gek met die gedachte?

Wanneer was die goeie ouwe tijd?

In een artikel van The New York Times, werd geconcludeerd wordt dat het leven in de VS te snel gaat. Er werd door wetenschappers gezegd dat technologie de mensen dommer maakt. Er is geen  ruimte meer om rustig na te denken en stil te staan bij emoties. Vroeger was het veel beter. Klinkt herkenbaar, toch? Maar: dat artikel was niet van afgelopen week of afgelopen maand. Het werd uitgebracht in maart 1923.

Dus tóen verlangden mensen al terug naar een tijd zonder alle technologie. Wanneer was dan de goede oude tijd?

De jaren 50

Jason Feifer las krantenartikelen uit de jaren 50, de tijd van tv en radio. Hij onderzocht of mensen toen vonden dat ze in een ‘gouden eeuw’ leefden waarin oplossingen kwamen voor veel problemen. Dat bleek niet zo te zijn. In de jaren 50 zeiden mensen: ‘Vroeger was het veel beter. Nu hebben we unieke problemen zoals milieuproblemen, raciale spanningen, politieke conflicten en de dreiging van een vernietigende kernoorlog. Dus vroeger hadden mensen het vast beter.’ En in de jaren 50 dachten ze daarbij aan de jaren 20. En zo werd er gekeken naar de jaren 20.

De jaren 20

De jaren 20, waarin de opkomst van radio’s en auto’s centraal staan. Ook daar werd gezegd, vroeger was het beter. Met de opkomst van radio en auto’s is een jongerencultuur ontstaan. Jongeren respecteren ouderen niet meer en doen waar ze maar zin in hebben. Het idee van hoe een redelijk mens moet zijn, slaat niet meer aan. In de jaren 1890 was het veel beter.

Focus op nu

Zo kunnen we eigenlijk oneindig doorgaan. En dat mensen roepen dat vroeger alles beter was, is logisch. In dit tijdperk met alle mogelijkheden in de technologie, worden we overspoeld met nieuws. Als je het dagelijkse nieuws volgt, lijkt het soms net alsof de wereld langzaam ten onder gaat. Je wordt dagelijks geconfronteerd met nieuwsberichten over geweld, corruptie, ongelijkheid en meer narigheid. En dus willen we terug naar een tijd waarin dit niet zo was. Maar eigenlijk is die er nooit geweest. Er is nooit een periode geweest waarin men dacht: nu is alles beter.

Dus stop met vergelijken, en focus op de positieve ontwikkelingen van het hier en nu!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.