Zuid-Afrikaanse coronavariant baart wetenschappers zorgen
Saved Read later
Deel dit bericht

Zuid-Afrikaanse coronavariant baart wetenschappers zorgen

De delta-variant van het coronavirus is momenteel duidelijk dominant. Daarom zijn vrijwel alle wetenschappelijke ogen gericht op dit virus. Toch verscheen er deze week een wetenschappelijke publicatie over de C.1.2 variant die men ook de Zuid-Afrikaanse variant noemt.

De publicatie heeft nog geen peer-review ondergaan. Normaal gesproken wordt een wetenschappelijk onderzoek eerst geanalyseerd door collega’s. Pas al die hun oordeel hebben uitgesproken, maakt men een dergelijk verslag openbaar. Gelet op het belang van de volksgezondheid worden dergelijke procedures soms versneld. Dat is ook het geval bij deze studies.

Geen paniek nodig, maar wel bezorgdheid

Virussen muteren net als levende wezens. De snelheid bij virussen is echter veel groter. Dat is ook logisch, omdat bij een enkele besmetting er vele miljarden nieuwe virussen worden aangemaakt. Een klein ‘foutje’ is dan voldoende om een nieuwe variant te laten ontstaan. Delta en C.1.2 zijn ook immers mutanten van het originele virus waarvan nog steeds niet bekend is waar het vandaan is gekomen.

Delta is zo dominant omdat het schijnbaar de mogelijkheid heeft om ongevaccineerde mensen sneller te besmetten dan de andere momenteel aanwezige varianten. Ook bij virussen geldt de survival of the fittest. C.1.2  is op dit moment wereldwijd verantwoordelijk voor 3% van alle besmettingen, dat is niet veel maar het percentage is de laatste maanden wel opgelopen. Deze variant die het eerst in Zuid-Afrika werd gesignaleerd heeft tot dusverre een opvallend kenmerk en deze maakt wetenschappers bezorgd: dit virus muteert veel sneller dan de andere.

Wat zijn de risico’s van veel mutaties?

Tot op heden zijn er bij C.1.2 al 59 mutaties gevonden en dat is ook voor een virus zeer bijzonder. Het onderzoek beperkte zich tot het bepalen van het aantal mutanten. Er is dan ook niet onderzocht of een van deze mutanten een extra bedreiging voor de mensheid inhoudt. Extra besmettelijkheid betekent ook extra doden, zelfs na een groot percentage vaccinaties, dat laat de deltavariant iedere dag zien. Maar de onderzoekers van het C.1.2 virus zijn vooral bezorgd over een variant die dodelijker is of waartegen de huidige vaccins geen bescherming bieden.

In hoeverre een dergelijke versie al bestaat, is nog onbekend. Bovendien is niet duidelijk of een extra gevaarlijk virus ook besmettelijk genoeg zou zijn om andere virussen te verdringen. Het is tot dusverre maar een keer geconstateerd dat een mens door twee verschillende varianten werd besmet. Maar ook dat biedt geen zekerheid voor de toekomst.

Zuid-Afrikaanse variant

Wat kunnen we doen om verspreiding te voorkomen?

Het coronavirus en de diverse varianten daarop kan zo relatief eenvoudig muteren, omdat het nog steeds miljarden potentiële gastheren heeft. Hoewel het virus ook bepaalde diersoorten kan besmetten, is de mens duidelijk de meest gewenste gastheer die er tot dusverre bekend is. Virologen kunnen de ontwikkeling van het virus in de gaten houden en artsen en biologen ontwikkelen nog steeds nieuwe vaccins.

Bekijk ook:
Geen vaccinatieplicht, maar vaccinatiedruk

Toch is de meest eenvoudige manier om te voorkomen dat het virus zich blijft verspreiden en muteren door daar zelf iets aan te doen. Vaccinatie heeft het virus niet doen verdwijnen en dat zal naar verwachting ook niet gaan gebeuren. Het is echter wel duidelijk dat vaccinatie de zeer besmettelijke deltavariant verhindert om zich nog sneller te verspreiden. Daarom klinkt vanuit veel hoeken nog steeds de oproep om te vaccineren als dat geen medische risico’s oplevert voor jou. Ook andere zaken zoals mondkapjes, afstand houden en vermijden van mensenmassa’s zijn zinvol, ook nu het grootste probleem lijkt te zijn opgelost. Dat dachten de meeste wetenschappers echter ook voordat de deltavariant als mutatie voor een nieuwe golf besmettingen zorgde.

Hoe ga jij momenteel om met de dreiging van corona?

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

880

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.