in

OMGOMG CoolCool

Wat vertellen nachtmerries ons?

Waarom nachtmerries eigenlijk best goed voor ons zijn

Nachtmerrie

Plotseling besef je dat die man tegenover je een moordenaar is. Hij ziet het in jouw ogen en haalt langzaam een mes uit zijn jaszak. Hij kijkt om zich heen en komt dan op je af. Je beseft wat er gaat gebeuren maar kan nergens heen. Je wilt gaan gillen, maar juist op dat moment word je wakker. Even blijft die angst nog, maar na een korte periode besef je dat het alleen een droom was, of beter gezegd, een nachtmerrie. Als je erover nadenkt, val je alweer in slaap. De volgende ochtend herinner jij je misschien nog dat je een nachtmerrie hebt gehad en dat voelt onprettig. Waarover het ging, ben je waarschijnlijk alweer vergeten, althans dat denk je.

Waarom dromen we?

Het is nog steeds niet duidelijk waarom we eigenlijk dromen. De meest bekende hypothese is dat het dromen bedoeld is om zaken te verwerken die ons overdag zijn overkomen. Vaak zijn de dromen onduidelijk en vertonen geen enkele overeenkomst met de werkelijkheid. Er zijn echter ook dromen die heel realistisch zijn en ook direct gelinkt kunnen worden aan de werkelijkheid. De meeste mensen zullen het wel herkennen dat na een zeer enerverende dag de gebeurtenissen in de droom nog een keer worden herhaald. Dat duidt op die wijdverspreide mening dat via de droom ons brein als het ware gereset wordt om de volgende dag weer met een schone lei te kunnen beginnen.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Waarom krijgen we een nachtmerrie?

Er zijn mensen die vrijwel iedere nacht gekweld worden door angstige dromen, waaruit ze ook maar moeilijk wakker worden. Dat is vaak gekoppeld aan traumatische ervaringen die ze in de realiteit hebben meegemaakt. Hierbij kan je denken aan militairen die in oorlogsgebied hebben gediend of bijvoorbeeld iemand die van dichtbij een heftig ongeluk of misdaad heeft meegemaakt. Deze mensen hebben last van PTSS oftewel een Post Traumatisch Stress Syndroom. Ze staan meestal onder behandeling van specialisten. De angsten kunnen overigens ook overdag voorkomen als ze wakker zijn. Maar waarom hebben mensen die geen traumatische ervaringen hebben opgedaan dan toch nachtmerries? Hebben die nut of is het gewoon toeval?

Een onderzoek naar nachtmerries in Genève

Nog steeds is er maar weinig bekend over de werking van het menselijk brein. Sinds het mogelijk is om een hersenscan te doen kunnen wetenschappers gebieden in de hersenen vinden waar processen plaatsvinden. Het onderzoek in Genève was gebaseerd op dat meten van de hersenactiviteit in de hersenen. Voor de proefpersonen moet het onderzoek op zich al bijna op een nachtmerrie hebben geleken. Tijdens hun slaap waren ze aangesloten op een hersenscanner. Zodra er signaal was dat ze droomden, werden ze wakker gemaakt. Dan werd hen gevraagd of ze droomden, en zo ja of het een nachtmerrie of minstens een onplezierige droom was geweest. In dat geval werd hen gevraagd om de droom te beschrijven.

Wat is een nachtmerrie

Uit de hersenscans bleek dat er twee gebieden in de hersenen actief waren bij dromen die mensen angstig maakten. Dat waren respectievelijk de insula en de gyrus cinguli. Beide gebieden behoren tot het limbisch systeem. Het limbisch systeem is het deel van de hersenen dat een grote rol speelt bij menselijke emoties. Zodra iemand angstig wordt overdag komen ook meteen beide gebieden in acties. Het is dus duidelijk dat zowel overdag als ‘s nachts angst op dezelfde manier wordt verwerkt in het menselijk brein.

Hoeveel invloed hebben nachtmerries op ons?

Nadat de proefpersonen uitgebreid waren gescand en de invloed van onprettige dromen op de hersenen duidelijk was vastgelegd, werd het onderzoek vervolgd. Mensen die nachtmerries hadden gekregen werden verzocht naar beelden te kijken waarin de angstdromen zo zorgvuldig mogelijk werden nagebootst. Ook aan een aantal mensen die geen nachtmerries hadden meegemaakt, werden dezelfde beelden gewoond.

Bekijk ook:
Ben jij een angsthaas? Bekijk dan meer horrorfilms

In beide gevallen viel er een duidelijke reactie te meten in het deel van de hersenen waarin angst en emotie werd verwerkt. De mate waarin werd gereageerd verschilde echter duidelijk. De reactie bij mensen die een nachtmerrie hadden meegemaakt was beduidend minder dan bij degenen die de beelden zagen zonder dat ze iets dergelijks hadden gedroomd.

Een voorlopige conclusie uit het onderzoek

De onderzoekers concludeerden dat nachtmerries tot een evolutionair voordeel zouden kunnen leiden. Mensen die een bepaalde angst in hun dromen al eens hebben meegemaakt, zouden beter in staat zijn om daarop te reageren dan wanneer dat niet het geval was geweest. Denk bijvoorbeeld aan de prehistorische mens. Wie eens een nachtmerrie zou hebben gehad over een aanval van een holenbeer of een ander verscheurend dier, zou wellicht net eerder in staat zijn om daarop te reageren dan iemand die het voor het eerst in realiteit mee zou maken.

Is de nachtmerrie nu verklaard?

De resultaten van het onderzoek in Genève hebben wellicht een klein tipje van de sluier opgelicht. Er zijn echter nog veel meer zaken die niet verklaard zijn. Daarbij zijn de resultaten in Genève nadien nog niet bevestigd door een controle onderzoek. Hoe zit het overigens met jouw nachtmerries?

Bekijk ook:
Belgen bang voor hun baas: 25% heeft nachtmerries

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Het H.H Holmes Horrorhotel

Welke oogkleur komt het minste voor?