in ,

Doe-het-zelfecho schadelijk voor baby

Een nieuwe trend onder de toekomstige ouders is de BabyWatcher. Een doe-het-zelfgadget waarmee je een thuis op de bank een echo kunt maken van je toekomstige kindje, of zelfs het hartje kunt beluisteren met een hartslagmeter. Echoscopisten maken zich zorgen om dit apparaat, want het zou schadelijk kunnen zijn voor de baby. 

Voor 69 euro kan de BabyWatcher drie dagen worden gehuurd. Sinds de gadget op de Nederlandse en Belgische markt is uitgebracht, zijn er al zo’n 3000 thuisecho’s gemaakt. Toekomstige ouders zijn razend enthousiast, want zij willen niets liever dan genieten van hun kindje en het stelt ze gerust om de baby in bewegend beeld te zien.

Hartritmemeters zoals de zogenoemde doptone (een meter waar professionals mee werken) en echoapparaten werken met geluidsgolven, en bij verkeerd gebruik kan dit volgens artsen gevolgen hebben op de baby. Er is nog weinig bekend over de risico’s van echo’s, en daarom vindt minister Schippers (VWS) dat we terughoudend moeten zijn met het blootstellen van de foetus aan geluidsgolven. Daarnaast kan het juist tot onrust leiden. Vaak kunnen ouders het hartje niet vinden, of begrijpen niet wat ze zien of horen. Dat roept vragen op. Het is beter als er een verloskundige bij is die kan uitleggen en geruststellen. Echoscopie is niet zonder reden een vak.

“De BabyWatcher is geen medisch instrument, maar een consumentenproduct”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Oma komt uit de kast tijdens eerste date van kleinzoon

Kerstboom in huis?