Top Gun: Maverick is nu al een van de beste Amerikaanse films ooit gemaakt 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Top Gun: Maverick is nu al een van de beste Amerikaanse films ooit gemaakt

Als wij Tom Cruise zeggen, waar denk jij dan als eerste aan? Juist; aan Top Gun. De film Top Gun: Maverick kan jou als filmliefhebber niet zijn ontgaan. Want na maar liefst 36 jaar kroop Tom Cruise (60 jaar) wederom weer terug in de rol van gevechtspiloot Pete Mitchell, codenaam Maverick. En laten we er niet omheen draaien, het heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

Want hoewel de film vanaf het eerste moment een daverend succes is geweest, was Cruise niet direct overtuigd van de nieuwe filmplannen. De nieuwe film van Tom Cruise is dan wel meerdere keren uitgesteld door COVID-19, maar inmiddels kunnen we niet meer om de verbluffende resultaten heen.

Niet overtuigd

Tom Cruise zomaar een Amerikaanse acteur? Dat is wat ons betreft nogal een understatement. Naast dat het acteerwerk van Cruise veel indruk heeft gemaakt vanaf de vroege jaren 80, staat de acteur ook bekend om het doen van zijn eigen stunts in Mission Impossible, is hij mede-producer van meerdere films én is zelfs een vliegbrevet kinderspel.

Na het behaalde succes van de eerste Top Gun, werd door meerdere fans én producers gesmeekt om een vervolg met Maverick in de hoofdrol. Je zou in eerste instantie verwachten dat Cruise direct in de starblokken stond, en niet zou kunnen wachten om terug de lucht in te gaan met zijn geliefde straaljager (er werd écht gevlogen tijdens de opnames). Waarom heeft de film dan 36 jaar op zich laten wachten?

Direct na de release van de eerste Top Gun in de jaren 80, kwamen al gauw de plannen voor een tweede deel op tafel. Tom Cruise heeft de boot echter lang afgehouden. De ideeën en richtingen van de tweede film spraken de acteur alles behalve aan. Hij was er toentertijd heilig van overtuigd dat het bedachte concept niet zou werken, en een flop zou worden. Na meer dan 30 besloot Cruise tóch in te stappen en zag hij dit als ‘het juiste moment.’

Hadden de producers van Top Gun: Maverick de acteur direct in hun binnenzak? Hell no! Cruise stelde namelijk de harde eis alleen terug te willen keren met zijn tegenspeler Iceman (Val Kilmer), die de heftige ziekte keelkanker heeft verslagen. Dat is hem in ieder geval gelukt.

Bekijk ook:
Tom Cruise wil film in de ruimte opnemen

Opbrengst

Na een lange productie en veel verschuivingen, verscheen de Top Gun titel op 27 mei 2022 terug op het grote doek en schittert Maverick opnieuw in de cockpit. En misschien voel je hem al aankomen, maar we kunnen inmiddels stellen dat Cruise alle mogelijke records heeft gebroken met de film. Daarbij heeft hij niet zomaar records verbroken, maar zelfs de records van eigen geproduceerde films, zoals Mission Impossible uit 2018.

De teller van Top Gun: Maverick staat op het moment van schrijven op een opbrengst van meer dan een $ 1 miljard wereldwijd. Een aanzienlijk verschil met de versie uit 1986, die wereldwijd ongeveer $ 300 miljoen heeft opgebracht. Deze resultaten maken dat Top Gun: Maverick een van de beste Amerikaanse films ooit gemaakt is. Applaus voor Cruise en voor de rest van de cast!

Bekijk ook:
De 10 duurste films ooit gemaakt!

Top Gun: Maverick film

Nog steeds is de Top Gun: Maverick film te zien in vrijwel alle Nederlandse bioscopen. Want zeg nu zelf, Tom Cruise bewonderen op het grote doek is geen straf. Daarbij beschikt de film over een hele nieuwe cast en is deze hoe dan ook het bekijken waard.

Mocht Top Gun uit 1986 jou niet bekend voorkomen, dan zou het een gemiste kans zijn om deze over te slaan.

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.