Dit is hét mode-item van deze zomer 8
Luca Ponti© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is hét mode-item van deze zomer

Als je in iets gaat investeren deze zomer, laat het dan in dit item zijn. De modetrend is bijna niet te missen en staat op ieder lichaamstype. Romantisch, dramatisch, sophisticated en chic ineen. We hebben het hier natuurlijk over de pofmouw.

Bekende winkelketens zoals Zara, H&M, Topshop en Ganni waren vorig jaar al fan toen de trend nog in haar kinderschoenen stond. Maar nu heel modeland aast op de grote mouw, is ‘ie haast in iedere winkel te vinden. Het gevaar bij een trend dat vanuit de internationale modeweken wordt overgenomen in bijna alle nieuwe collecties, is dat een trend daardoor on-cool raakt. Als je je iet-wat-oudere onderbuurvrouw in hetzelfde topje ziet lopen, ben je er al vrij snel klaar mee.

De pofmouw is dé modetrend van zomer 2020

Maar, dat is dus zeker niet het geval bij deze modetrend. De pofmouw is namelijk zo veelzijdig toe te passen dat ‘ie voor iedereen en ieder lichaamstype geschikt is. Een subtiele plooi in een simpele top werkt even goed als een gigantische pofmouw met ruches, prints en tule.

Bekijk ook:
Move over skinny, de flared jeans is terug!

De geschiedenis van de pofmouw

De hit van deze zomer stamt volgens modehistoricus Amber Butchart uit 1680. In een artikel in The Guardian vertelt ze dat deze gigantische mouwen in de tijd van Lodewijk XIV, die ook wel de Zonnekoning werd genoemd, veel gedragen werden als teken van rijkdom. Textiel was erg kostbaar, dus dat je zulke – praktisch onnodige – mouwen kon maken, betekende dat je heel veel geld had.

Maar de pofmouw is meer dan alleen een uiting van luxe. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden de schoudervullingen geïntroduceerd en dat was zeker niet per ongeluk. Carolyn Mair, auteur van het boek Psycholohy of Fashion, vertelt tegen The Guardian dat deze schoudervullingen een feministische lading met zich mee brachten. Met deze giga schouders kregen vrouwen namelijk de mogelijkheid om – letterlijk – een plek in de maatschappij te claimen.

Hiermee werd het modebeeld van een vrouw – dat voor die tijd vooral uit strakke en ronde vormen bestond – doorbroken. De pofmouw zorgde namelijk voor meer masculiene en rechte vormen in het straatbeeld. De mouw werd een power statement, en dat is het op de catwalk nog steeds. Al is de pofmouw nu wel een stuk vrouwelijker dan dat ‘ie eerst was.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.