in

Bruin is het nieuwe zwart!

Weg met de Little Black Dress

Bruine auto’s. Je ziet ze steeds vaker. En niet alleen bruine auto’s, ook bruine fietsen scooters en kinderwagens. Waar 20 jaar geleden een bruine auto zowat ondenkbaar was, heeft elk automerk tegenwoordig een bruine uitvoering in het assortiment. En niet alleen onze vervoersmiddelen kleuren bruin, we zien het overal. De eco-trend helpt natuurlijk ook mee. Elke zichzelf respecterende producent van biologische producten gebruikt karton en hout als verpakkingsmateriaal, dus ook in de schappen van de supermarkt zien we het inderdaad steeds vaker.

Van oubollig en antiek naar ‘conversation piece’

Deze trend komt niet uit de lucht vallen. Bruin rukt al jaren op in het straatbeeld. In interieurs trends zagen we het al eerder opkomen. Daar waar veel hout in het interieur eerst werd geassocieerd met oubollig en antiek, begonnen een aantal jaar geleden jonge interieur designers te experimenteren met het combineren van vintage meubels en strakke accessoires of felgekleurde wanden. Nu loop je eigenlijk hopeloos achter als je niet ook een eikenhouten ‘conversation piece’ in de woonkamer hebt staan. De warme landelijke inrichting met veel hout en andere natuurlijke materialen is dus in opkomst. En na je auto, de inrichting van je slaapkamer en de aanschaf van een authentieke houten kledingkast is dan nu ook de inhoud van die kast aan de beurt.

Bekijk ook:
Herenkapsels 2021: de populairste kapsels voor mannen

Bruin als nieuwe basiskleur

Bijna iedereen heeft in zijn kast wel een aantal zwarte basics hangen. Een zwarte jas, zwarte tas, zwarte laarzen of een zwarte broek die zo makkelijk vallen te combineren met alle andere kleuren. Of de trend nu paars, geel of groen was, zwart paste altijd. Volgens trendgoeroe Lidewij Edelkoort zal bruin zo populair worden dat het zwart als basiskleur zal verdrijven. Die little black dress kan dus samen met alle andere zwarte basics naar het Leger des Heils. Maar kun je bruin dan net zo makkelijk combineren als zwart? Beter zelfs, want kleuren krijgen een warme en rijke uitstraling door ze met bruin te combineren.

Paardrijden en landhuizen

Zwart staat voor chique, mysterie en professionaliteit, maar ook voor verdriet, het onbekende en de dood. Bruin daarentegen staat voor geschiedenis, betrouwbaarheid, huiselijkheid en ambacht. Zwart heeft de neiging om de kleuren waarmee het gecombineerd wordt koud en hard te doen overkomen. Neem bijvoorbeeld een zwart-wit ruitpatroon, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de Sex Pistols en punk. Maar bij een bruin-wit ruitpatroon denk je aan paardrijden en landhuizen. Bruin is de kleur van natuurlijke materialen zoals aarde, riet en hout. Je associeert het met recycling en organische producten. Bovendien stimuleert bruin de eetlust en geeft je het gevoel dat je veilig bent.

Bekijk ook:
Driving shoes: 5 tips om je autoschoenen modieus te dragen

Back to the ‘70

Het kleurbeeld wat je op straat ziet doet in de verte een beetje denken aan de jaren ‘70. Je weet wel, van die bruine ribfluwelen broeken en dat servies met bruin-oranje bloemen, en dat klopt ook. Dat was de laatste periode dat bruin een modekleur was. Je zag toen eigenlijk bijna geen zwart in het modebeeld. Aan het einde van de jaren ‘70 maakten de recessie en de opkomst van punk een einde aan de populariteit van bruin. En zwart bleef dominant in de door yuppen gedomineerde jaren ‘80 en de grunge/gothic periode van de jaren ‘90. Bruin raakte in de vergetelheid als modekleur.

De comeback van bruin als modekleur

Maar nu is bruin terug, en hoe! Met de kleur bruin verandert ook het hele modebeeld. We gaan van slim fit naar wijdvallend, wat goed van pas komt met de dikkere materialen als wol, tweed en corduroy die het modebeeld gaan domineren. De komende winter zitten we er dus warmpjes bij met onze wijdvallende bruine wollen trui en bijpassende comfortabele bruine ribfluwelen broek.

Bekijk ook:
Dit zijn dé bikinitrends voor de zomer

Bruin blijft aldus Lidewij Edelkoort de grote kleurtrend voor de komende 30 jaar. En dat is goed nieuws, want als je die net iets te dure bruine leren jas wil kopen dan kun je er voorlopig nog wel even mee vooruit.

Geschreven door Carmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is waarom de winter het leukste seizoen van het jaar is

Rode pillen werken beter