Frikandel
Saved Read later
Deel dit bericht

10 grappige weetjes over de frikandel

’Doe mij een frikandel!’ Het is wellicht de meest populaire snack in ons land en een echt Nederlandse uitvinding met een Duitse achtergrond. Maar wat weet jij nu precies van deze lekkernij? Wat zit er in een frikandel? Is het waar wat er over de ingrediënten wordt gezegd en kan je de frikadel ook rauw eten? Kijk maar eens wat jij wist van de onderstaande punten.

1. Frikandel of frikadel?

In de snackbar maakt het ze vast niet uit of je om een exemplaar met of zonder ‘n’ vraagt. Maar ook taalkundig mag je het allebei gebruiken. Een frikandel is gewoon erg makkelijk in alle opzichten.

2. Wat zit er in een frikandel?

Maak je geen zorgen. Het belangrijkste ingrediënt van een frikandel is kip. Vooral het vlees dat van de botten kan worden gehaald en overblijft als een kip tot filet wordt versneden. Daarnaast zitten er varkensvlees (soms ook een klein beetje paard), kruiden, bindmiddelen, smaakversterkers, water en paneermeel in.

3. Wie heeft de frikandel uitgevonden?

In 1954 maakte ene Gerrit de Vries de eerste frikandel. Hij werd daardoor gedwongen door een wijziging in de warenwet. De naam ontleende hij aan een platgeslagen gehaktbal in Duitsland. Deze Frikadelle smaakt overigens compleet anders. Jan Beckers (ja die van de snacks) veranderde in 1959 nog wat aan de structuur en de moderne frikadel was geboren.

Bekijk ook:
Hoe is patat ontstaan en nog meer leuke weetjes over patat

4. Kan je een frikandel rauw eten?

Een frikandel is geweld, om te voorkomen dat bacteriën hun slag slaan. Je kunt een frikandel dan ook eten zonder dat deze de frituur in gaat. Of deze smaakt is een andere kwestie. Klagen als je last van je maag krijgt, is er ook niet bij.

5. Moet een frikandel altijd in de frituur

Het schijnt zo te zijn dat er mensen zijn die de snack tussen een tosti-ijzer stoppen, deze in de koekenpan bakken, op de BBQ gooien of gewoon in een pannetje opwarmen. Maar de enige echte frikandel komt toch uit het vet.

6. Hoe weet je of een frikandel klaar is?

Een frikandel moet ongeveer 4 minuten in frituurvet van 160°C. Maar als je zelfs weleens frikandellen klaarmaakt of goed toekijkt in de snackbar weet je dat het ook veel eenvoudiger kan. Een frikandel gaat namelijk drijven als deze klaar is voor consumptie. Dat komt omdat alle water dan is verdampt en de frikandel dan lichter is dan het vet.

7. Is de frikandel een typisch Nederlandse snack?

Voor 99% wel. In België kan je curry-worsten kopen die feitelijk op onze frikandel lijken. Ook zijn er toeristische plaatsen waar veel Nederlanders komen die dit product speciaal voor ons op de kaart zetten. Kijk maar eens in Kroatië. Ook in de VS is er een traditie voor Nederlanders die zijn geïmmigreerd, net zoals met drop. Maar in Nederland kent iedereen deze snack.

8. Hoe lang is een echte frikandel?

Een frikandel met de standaard maat is 18 centimeter. Er zijn ook grotere exemplaren te koop. De XXL frikandel is bijvoorbeeld 36 centimeter. Dat is soms lastig, omdat niet iedere frituur bij een snackbar deze lange lummel aankan. Bij deze frikandellen gaat een deel van de opbrengst vaak naar Make-A-Wish Nederland.

9. Zijn er meerdere soorten frikandel?

Er is behoorlijk wat geëxperimenteerd met de standaard frikandel. Zo zijn er ook vierkante frikandellen en grotere en kleinere maten. Ze worden ook gecombineerd met die andere bekende Hollandse snack: de kroket. Derhalve zijn er ook krokidellen en friketten in de handel. De echte frikandel blijft trouwens veel populairder. Ook op een pizza kan je voor frikandellen gaan.

10. Wie heeft de frikandel speciaal bedacht?

Een frikandel kan je met of zonder saus eten. Mayonaise, ketchup, curry en andere opties zijn mogelijk. Bij een frikandel speciaal wordt eerst een snede in de frikandel gemaakt en deze geserveerd met mayonaise, curry en gesnipperde uitjes. De uitvinder is niet bekend, maar er gaat een verhaal dat ene Vieze Herman in Nijmegen met zijn nagels een snee in zijn frikandel maakte om meerdere sauzen te kunnen gebruiken.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.