in

Hoe is Vaderdag begonnen?

En hoe werd het een officiële dag?

hoe is vaderdag begonnen

Op 21 juni vieren we Vaderdag. Alle vaders worden dan lekker verwend, en als ze heel lief zijn geweest krijgen ze zelfs een ontbijtje op bed! Maar hoe is Vaderdag precies ontstaan? Was het een vader die vond dat hij een dag voor zichzelf verdiende? Of wat het een moeder die een goed excuus wou om haar man eens lekker te verwennen? Of was het toch een kind die de vader zo lief vond dat deze wel een speciale dag in zijn naam verdiende?

Zo is Vaderdag begonnen

Het begon allemaal met een vrouw genaamd Sonora Smart Dodd. Zij kwam uit de staat Washington en wou graag haar vader, William Jackson Smart, eren. De beste man was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog en was weduwnaar geworden. Zijn vrouw was gestorven tijdens de geboorte van hun zesde kindje.

Sonara was 16 jaar tijdens het overlijden van haar moeder. Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, heeft hij nooit opgegeven. Dat kon zijn dochter enorm waarderen, en daar had zij niets meer dan respect voor. Het kon niet makkelijk geweest zijn om als alleenstaande vader zes kinderen op te voeden, waarvan er één net geboren was. Sonora wou dan ook de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader wat aandacht schenken. Moederdag bestond al een jaar eerder, en Sonora vond het dan ook niet anders dan normaal dat er ook een Vaderdag zou zijn.

Bekijk ook:
Leuke ideeën voor Moederdag

Vaderdag

Zo werd Vaderdag officieel

In 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane, Washington. Er was toen nog geen sprake van een officiële Vaderdag. In 1924 steunde de toenmalige president, Calvin Coolidge, het idee van Vaderdag. Helaas steunde het congres, bestaan uit geheel mannen, het idee niet. Zij wouden niet iets doorvoeren wat mannen zo erg in het zonnetje zou zetten.

Tijdens het presidentschap van Richard Nixon, in 1972, werd Vaderdag een officiële dag. Tegenwoordig wordt Vaderdag bijna wereldwijd op de derde zondag van juni gevierd. Alleen in België wordt dit een week eerder gedaan.

Vaderdag in Nederland

Gelukkig waren we in Nederland al iets eerder bezig met Vaderdag, namelijk vanaf 1937 al. Dit kunnen we ook terugzien in de gedichten van vroeger:

“Gij, Heeren Sigarenfabrikanten. Is dit voor U geen pracht idee, ’n Vaderdag in ’t leven te roepen. Dat is toch nog zoo gek niet, hé.”

Toch zag het er vroeger een stuk anders uit, toen vierde we het namelijk in oktober.
In 1948 werd op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten besloten dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Bekijk ook:
Wat is de oorsprong van Moederdag en wat vieren we dan eigenlijk?

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

SGR-A1

De SGR-A1 is een high-tech bewakingssysteem van Samsung


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Wolf valt schapen aan in Vlijmen