Doctor Sleep in de bios. Waarom kijken we zo graag horror? 11
Saved Read later
Share

Doctor Sleep in de bios. Waarom kijken we zo graag horror?

Op moment van schrijven draait Doctor Sleep in de bioscopen. Dit is het vervolg op The Shining (1980). Beide films zijn verfilmingen van de boeken van meesterschrijver Stephen King. Met dit horrorverhaal kun je 2,5 uur lang griezelen tot je nekharen niet meer recht te kammen zijn. Maar waarom kijken we zo graag horror? Waarom laten we ons vrijwillig onderdompelen in een bad van angst?

Onze duistere kant

Ieder mens heeft een duistere kant. Aan de ene kant kijk je weg als je na een heftig ongeluk een persoon op de weg ziet liggen, maar je kunt het niet laten om er toch een glimp van mee te pakken, en daar ben je niet alleen in hoor, anders bestonden er geen kijkersfiles. De dood is onontkoombaar, en daarom fascinerend. We weten dat Magere Hein ons allemaal komt halen, het is alleen de vraag op welke creatieve manier hij ons naar de andere kant brengt. Scriptschrijvers en auteurs geven deze angstige nieuwsgierigheid vorm en creëren de griezeligste films en boeken.

Bekijk ook:
Star Wars fans opgelet: ‘Ahsoka’ is vanaf vandaag te streamen op Disney+

Horror als vermaak

In de uitermate populaire filmreeks Saw zien we hoe mensen op een sadistische manier aan hun einde komen. In Paranormal activity maken we kennis met klopgeesten en demonen. De reden dat deze films als warme broodjes over de toonbank gaan is niet zo gek. Er bestaan seriemoordenaars. Je leest er graag over, maar je hebt ze liever niet in de buurt. Een demon in je huis is evenmin welkom, maar het idee intrigeert wel, is er dan toch iets na de dood? Het kan ons ook overkomen, dat idee is de kracht van van het horrorgenre. We worden graag bang gemaakt. Het relativeert de sleur van het dagelijkse leven. Daarbij hebben we allemaal wel eens een sadistische of abnormale gedachte. Deze krijgen vorm in entertainment, want die irritante medereiziger in het echt voor de trein gooien om te kijken hoe zijn ledematen door de lucht vliegen is natuurlijk geen goed plan.

Angst is goed voor je brein

Volgens verschillende onderzoeken schijnt een angst een positief effect op je brein te hebben, mits gedoseerd uiteraard. De adrenaline dat vrijkomt tijdens het kijken van een horrorfilm zet je op scherp, wat goed is voor je hersenen. Het gevoel van opluchting als de film is afgelopen, of als je ongeschonden uit een achtbaan stapt voelt euforisch, en daar doe je het voor. Mensen die in een echte levensbedreigende situatie hebben gezeten zeggen allemaal dat ze het leven daarna meer zijn gaan waarderen, dat ze intenser leven. Dit is in mindere mate vergelijkbaar.

Bekijk ook:
Wat is er met hiphop-grootheid Baas B gebeurd?

Kortom, we kijken graag naar horror omdat we geconfronteerd willen worden met onze angsten. Dus pak dat goede boek, kijk die enge film of speel een survival-horrorgame. Soms is het gewoon heerlijk om even lekker te griezelen.

540

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.