De gevaarlijkste dieren in Nederland

0 Shares

Als jij je in Nederland in de natuur begeeft, neem je eigenlijk geen enkele voorzorgsmaatregelen waar het gevaarlijke dieren betreft. Die komen immers niet voor in Nederland? Het valt inderdaad in ons land best mee met betrekking tot gevaarlijke dieren. Toch hebben we er 6 gevonden die jij ook tegen zou kunnen komen.

6. Schotse hooglander

Ze zijn imposant en hebben gevaarlijk uitziende hoorns. Schotse hooglanders kan je tegenkomen in en rond natuurgebieden. Ze zijn beslist niet agressief en blijven liever op afstand van mensen. Alleen als er kalfjes zijn, beschermen ze die met alle kracht die ze hebben. Ga nooit tussen een moeder en een jong staan.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste insecten ter wereld

5. Europese zwarte weduwe

Ook in ons land komt dit rood-zwarte spinnetje steeds vaker voor, waarschijnlijk door de klimaatverandering. Er worden nog weinig beten gemeld en dat heeft ook te maken met het feit dat de spin niet agressief is. Uit zelfverdediging bijt deze echter wel. De verschijnselen van een beet zijn heftig tot en met verlamming. Een bezoek aan een arts is dan noodzakelijk.

Bekijk ook:
De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld

4. Parelkwal

Kwallen vallen nooit aan, maar dat is een schrale troost als je wordt gestoken door een exemplaar. De parelkwal komt steeds vaker voor in onze kustwateren. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het verdwijnen van natuurlijke vijanden. Als je een onplezierige ontmoeting hebt gehad, gebruik dan een koud kompres op de plek. Jeuk, misselijkheid en braken hoort erbij.

Bekijk ook:
De vijf gevaarlijkste haaien ter wereld

3. Adder

Op school hebben we het allemaal geleerd: de adder is de enige gifslang in ons land. Vaak zien mensen deze slang niet eens omdat deze goed is gecamoufleerd en redelijk klein. Een gezonde volwassene overleeft een beet wel, maar voor een jong kind kan deze levensbedreigend zijn. Ga met een slangenbeet altijd naar een arts om deze te laten behandelen. Het gif van de adder zorgt voor overgegeven, duizeligheid en misselijkheid.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste plekken op aarde

2. Pieterman

De pieterman is een kleine vis die op de zeebodem leeft. Op zijn rug heeft deze een paar akelige giftige stekels waardoor grotere vissen hem met rust laten. Als je per ongeluk op een pieterman stapt, voel je meteen een scherpe pijn. Warmte is goed om het gif te bestrijden, maar meld je ook altijd in het ziekenhuis. De symptomen van een steek van dit visje zijn hartkloppingen, hoofdpijn, braken en duizeligheid. Kortom het is een gemeen gif.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 gevaarlijkste gedetineerden ter wereld

1. Teken

Het afgelopen jaar zijn er zo’n 1,5 miljoen landgenoten gebeten door een teek. Dat is onplezierig maar het levert ook het risico op dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme. Ongeveer 2% van de beten veroorzaakt tegenwoordig deze ziekte. De ziekte van Lyme is chronisch en heeft een groot aantal onaangename symptomen. Controleer na een boswandeling in de periode maart tot oktober altijd op teken en verwijder die. Als er een cirkel ontstaat rond de plek van de beet van een teek, is dit een teken dat je besmet zou kunnen zijn met de ziekte. Meld je in dat geval altijd bij een arts of het ziekenhuis.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste waterglijbanen

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.