Ook Nederland kent een aantal opmerkelijke verboden

0 Shares

We hadden het op Trending al eens over de meest vreemde wetten ter wereld. Maar ook in Nederland hebben we de nodige voorschriften en verboden vastgelegd die op zijn minst de wenkbrauwen doen fronsen. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke corona gerelateerde wetgeving. Het is misschien niet zo extreem als een verbod om te overlijden in het Parlement, zoals in Engeland, maar toch zijn er wel wat zaken waarbij je je afvraagt: “Hoe komen ze erop?”

Soms gewoon praktische overwegingen

Zo is het op Urk is het voor de duivenmelkers op sommige dagen verboden om hun oogappeltjes uit te laten vliegen. Gelukkig heeft het niets te maken met eventueel zich misdragende postduiven, maar met het feit dat de gemeente op sommige dagen verwilderde duiven laat afschieten. Wil je als postduivenhouder je duiven beschermen, dan laat je ze op deze dagen binnen daar de jagers op afstand het verschil niet zien tussen een huisduif en een wilde duif.

Sinterklaas in Deventer

Het zal haast niet voorkomen, maar wil je in Deventer een keer de straat op in je Sinterklaasoutfit? Let dan even op, want de APV, de Algemene Plaatselijke Politieverordening, zegt daar het volgende over: “De burgemeester wijst jaarlijks datum en tijdstip aan waarop de intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden. Het is vóór dat tijdstip en na 5 december 0.00 uur verboden om geheel of gedeeltelijk vermomd of verkleed als Sinterklaas op te treden of zich te bevinden”. Wie buiten deze periode toch een keer alvast het echte Sinterklaasgevoel wil oproepen moet ondergronds gaan. Dan mag je gerust een bijeenkomst organiseren. Over Zwarte Pieten wordt niet gesproken, waarschijnlijk omdat er volgens het Sinterklaasjournaal altijd wel weer een Piet in Nederland is achtergebleven.

Stoepkrijten verboden en niet blaffen in Rotterdam

Waarschijnlijk heeft iedere Nederlander het wel eens gedaan: met stoepkrijt aan de slag om minimaal een hinkelbaantje uit te zetten. Het blijkt ook weer niet te mogen. Veel gemeenten hebben de verordening dat het is verboden om zonder toestemming “met kalk, krijt, teer of een kleur- of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen”. Zolang kinderen zich echter niet gaan toeleggen op het neerkalken van reclameteksten is de kans echter minimaal dat hier ooit een kleine kunstenaar voor wordt opgepakt.

In Rotterdam is sinds 2013 een blafverbod voor honden van toepassing. Uiteraard is dit niet van toepassing op iedere “woef” of “waf”, maar is het bedoeld voor de echte overlastgevers. Krijg je je hond niet stil en blijft deze aanhouden blaffen of janken, dan maak je kans op een boete die kan oplopen tot maximaal 2.250 euro. Omdat in Nederland het veroorzaken van onredelijke geluidsoverlast sowieso verboden is, lijkt het Rotterdamse verbod wat dubbelop.

Vloeken verboden, maar toch niet

Niet geheel verrassend is het vloekverbod dat in veertien christelijke gemeente, waaronder Barneveld, Nunspeet, Putten en Urk, geldt. Plaatselijke regelgeving zegt dat “Het is verboden in het openbaar de naam van God vloekende te gebruiken”. Er bestaat echter ook een Artikel 7 in de Grondwet, die de vrijheid van meningsuiting regelt. En dat artikel gaat boven de plaatselijke regels, die zo dus weinig waarde hebben.

Kastanjes meenemen? Stroperij!

Stroperij is voor de meesten van ons het illegaal omleggen van een dier om het mee te nemen als trofee of gewoon om op te eten. Maar zelfs het meenemen van een tak uit het bos wordt als zodanig aangemerkt. Iedereen die dus in deze periode lekker in het bos gaat wandelen en daar allerlei zaken meeneemt om samen met de kinderen een ‘herfsttafel’ te maken is gewoon in overtreding. In artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht staat een hele lijst van zaken die je niet zomaar mee mag nemen. Dat varieert van bagger (je moet het maar willen), mos, wier, puin, ongeplukte boomvruchten en afgevallen bladeren. Je verwacht het niet, maar wie wordt betrapt met een paar emmers bagger uit het bos kan mogelijk maximaal een maand celstraf tegemoet zien.

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

264
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.