in ,

OMGOMG NiceNice

In deze landen bestaat de doodstraf nog

Daar wil je niet dood gevonden worden

In Nederland is de doodstraf sinds 1983 afgeschaft. De doodstraf bestaat echter nog wel in andere landen. In dit artikel geven we een overzicht van de landen waar de doodstraf nog bestaat en of deze nog vaak wordt uitgevoerd. 

Doodstraf in Europa

Europa is een van de continenten waarin de doodstraf nauwelijks voorkomt. De doodstraf bestaat namelijk alleen nog maar in Belarus, ook wel bekend als Wit-Rusland. In Wit-Rusland werd de doodstraf in 2019 nog uitgevoerd. Rusland heeft officieel ook nog de doodstraf, maar het land heeft al sinds 1996 niemand meer geëxecuteerd.

Bekijk ook:
De doodstraf in Nederland

Doodstraf in Afrika

In Afrika zijn er relatief veel landen die de doodstraf hanteren. De doodstraf bestaat nog in Algerije, Botswana, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Comoren, Congo, Egypte, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Swaziland, Ethiopië, Gambia, Ghana, Kenia, Lesotho, Liberia, Libië, Malawi, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Nigeria, Sahrawi Arabische Democratische Republiek, Sierra Leone, Somalië, Zuid Sudan, Sudan, Tanzania, Tunesië, Uganda, Zambia en Zimbabwe.

Een flinke lijst, al wordt de doodstraf in de meeste Afrikaanse landen al jaren niet meer actief gebruikt. In het afgelopen decennia voerde alleen Botswana, Tsjaad – waar recent de doodstraf werd afgeschaft, Egypte, Equatoriaal-Guinea, Gambia, Libië, Nigeria, Somalië, Zuid Sudan en Sudan de doodstraf uit.

De doodstraf is in Afrika vooral populair in Egypte, Somalië en Zuid Sudan. Volgens Amnesty International stonden zij alle drie in de top 10 landen met meeste executies.

Bekijk ook:
Oeganda kondigt nieuwe wet aan voor doodstraf tegen homo’s

Doodstraf in Azië

In Azië vind je de meeste landen met de doodstraf. De doodstraf bestaat nog in Afghanistan, Bahrein, Bangladesh, Brunei, China, India, Indonesië, Iran, Irak, Japan, Jordaan, Noord-Korea, Zuid-Korea, Koeweit, Laos, Libanon, Maleisië, de Malediven, Myanmar, Oman, Pakistan, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Singapore, Sri Lanka, Syrië, Taiwan, Tajikistan, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam en Yemen.

Dat zijn dus heel wat landen met de doodstraf in Azië. Veel daarvan voerde de laatste jaren de straf ook daadwerkelijk uit. Zo werd de straf in het afgelopen decennia uitgevoerd in Afghanistan, Egypte, Bangladesh, China, India, Indonesië, Iran, Irak, Japan, Jordaan, Noord-Korea, Koeweit, Maleisië, Oman, Pakistan, Palestina, Qatar, Saudi-Arabië, Singapore, Syrië, Taiwan, Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam en Yemen.

Veruit de meeste executies vinden plaats in China. Volgens Amnesty International worden in China jaarlijks meer dan duizend gevangenen geëxecuteerd. Het land zou daarmee tegenwoordig wereldwijd de meeste executies uitvoeren.

De doodstraf is daarnaast ook erg populair in de Aziatische landen Iran, Saudi-Arabië, Irak, Pakistan en Yemen. Deze landen stonden in 2019 in de top 10 landen met meeste executies. China, Iran en Saudi-Arabië vormden samen zelfs de top 3.

Doodstraf in Noord-Amerika en Zuid-Amerika

In Noord- en Zuid-Amerika zijn er nog heel wat landen die officieel de doodstraf hebben, maar er is eigenlijk maar één land dat er ook echt gebruik van maakt: de Verenigde Staten. In 2019 executeerde Amerika 22 gevangenen. Daarmee staat Amerika als enige Westers land in de top 10 landen met meeste executies. Andere landen uit de continenten hebben de doodstraf in het laatste decennia niet gebruikt.

Doodstraf in Oceanië

In Oceanië bestaat de doodstraf in de praktijk niet meer. De straf is in bijna alle landen afgeschaft, en bestaat officieel alleen nog in Papoea-Nieuw-Guinea en Tonga. Daar werd de straf echter al sinds de vorige eeuw niet meer uitgevoerd.

Bekijk ook:
Beruchte huurmoordenaars

Landen die de doodstraf hebben afgeschaft

In totaal zijn er 106 landen die de doodstraf hebben afgeschaft. In 1863 schrapte Venezuela als eerste land de doodstraf. Sindsdien volgden 105 andere landen, waaronder Nederland. In 2019 zette Bosnië en Herzegovina als een van de laatste Europese landen een streep door de doodstraf, in 2020 volgde Tsjaad dit voorbeeld en dit jaar schafte Kazachstan als voorlopig laatste land de straf.

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Video: YouTuber prankt dieven met glitterbom

Laptop stuk? Dat is niet altijd reden tot paniek