10 enge dingen die kunnen gebeuren terwijl je slaapt!

0 Shares

De tijd net voordat je in slaap valt kan het meest relaxte moment van de dag zijn. Het kan echter ook het meest enge moment zijn. Slaapstoornissen slaan vaak toe vlak voor de slaap of op het moment dat je net wakker begint te worden. Deze 10 enge dingen die kunnen gebeuren terwijl, vlak voor of tijdens je slaap kunnen je dag verpesten. Het griezeligste is dat ze altijd kunnen toeslaan, ongeacht je leeftijd!

De meest voorkomende slaap stoornis zorgt ervoor dat je niet kunt slapen of in ieder geval enkel heel slecht. Een derde van de Amerikanen heeft er last van en ook in Europa komt het slecht kunnen slapen erg veel voor. Een goede nachtrust is niet mogelijk en dit heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Geen moment in de slaapcyclus is veilig, zelfs in REM slaap kun je agressief worden om maar iets te noemen. Hoewel veel slaap stoornissen behandeld kunnen worden zijn er genoeg waar we niets aan kunnen doen. Een goede nachtrust blijft een mysterie.

Zonder je langer op te houden is hier onze lijst met 10 enge dingen die kunnen gebeuren terwijl je slaapt!

Exploding Head Syndrome

Als de naam je niet angstig maakt dan zijn het wel de symptomen. Exploding Head Syndrome is de naam van een verschrikkelijk syndroom wat toeslaat net als je in slaap begint te vallen. Je hoort ineens een verschrikkelijk geluid en zoals de naam doet vermoeden heb je het idee dat je hoofd explodeert! Mensen omschrijven het geluid als een bom die afgaat en naast het verschrikkelijke geluid krijgt men vaak ook te maken met kortademigheid en een versnelde hartslag.

Night Terrors

De nachtmerrie 2.0, mensen worden schreeuwend wakker en willen vluchten, zijn zeer agressief maar herinneren vaak de droom niet. Soms ontwaken slachtoffers badend in het zweet, bang en angstig maar het schreeuwen en de agressie is vooral voor de partners beangstigend omdat degene die de night terror heeft vaak niet zo goed door heeft wat er gebeurt. Gelukkig komen de meeste mensen snel tot rust na het ontwaken uit de night terror.

REM Slaap Disorder

REM slaap disorder laat mensen de meest profane, gewelddadige momenten uit hun droom uitleven. De symptomen zijn onder andere schreeuwen, slaan, schelden en schoppen. Het slaan en schoppen is vaak tegen de partner en het enge is dat mensen zich de verschrikkelijke dromen die ermee gepaard gaan goed herinneren.

Sexsomnia

Een vreemde vorm van slaap wandelen, sexomnia is het hebben van sex tijdens het slapen. Mensen die lijden aan sexsomnia vergrijpen zich echter vaak agressief aan hun partner. In een documentaire van ITV in England kwamen Tim en Amanda aan het woord. Tim leed aan sexsomnia. Amanda vertelde dat ze het gevoel had dat Tim de huid van haar lichaam aftrok zo gewelddadig ging hij tekeer tijdens zijn aanvallen. Het enge was dat Tim zich niets kon herinneren van zijn nachtelijke uitspattingen.

Knarsen

Tandenknarsen, vaak is de oorzaak te vinden in stress maar soms ook door parasieten! Tandenknarsen kan zo erg zijn dat de partner niet kan slapen door het geluid, het is erg slecht voor de kaken en natuurlijk ook de tanden. Tanden en kiezen slijten af en soms breken ze zelfs. Er zijn gevallen waar het knarsen dermate heftig is dat mensen de volgende dag moeite hebben om hun mond te openen of te eten!

Nachtelijke Paroxismale Dystonie

Er is nog niet heel veel bekend over deze aandoening maar eng is het zeker. Mensen met deze aandoening krijgen in hun slaap te maken met aanvallen die lijken op epilepsie. Hun lichaam begint te trillen, schokken en vaak gebeurt het meerdere malen per nacht. Net als epilepsie is er kans op ernstige schade door de aanvallen, lekker slapen zit er voor mensen die er aan lijden helaas niet meer in.

Ziekte van Willis-Ekbom

Deze ziekte slaat toe terwijl men lekker ligt te slapen. De spieren van vaak de benen maar ook armen trekken zich samen. Een sterke kramp is wat men ervaart soms ook met een brandend gevoel. Het is zo pijnlijk dat de lichaamsdelen die getroffen worden soms spastisch bewegen. Vrijwel uitsluitend tijdens het slapen treden de symptomen van de ziekte op, vandaar dat we deze in de lijst met enge dingen die kunnen gebeuren terwijl je slaapt hebben gezet.

Slaapwandelen

Slaapwandelen is vooral eng voor de omgeving, partner en andere personen in het huis. Personen die slaapwandelen herinneren zich vaak niets van hun nachtelijke wandelingen maar voor andere is het vaak zeer eng. De persoon in kwestie loopt rond, soms gaan ze zelfs naar buiten. Ze doen alledaagse dingen zoals een boterham smeren maar vaak in het donker en gaan vervolgens weer doodleuk in bed liggen. In combinatie met night terrors krijg je al snel een situatie uit een horrorfilm en hoewel het niet vaak voorkomt dat mensen die slaapwandelen zichzelf of andere verwonden is het niet volledig uit te sluiten.

Nachtmerries

Nachtmerries zijn eng, ongeacht je leeftijd. Vaak worden mensen wakker van de nachtmerrie en herinneren ze zich de droom erg goed. Nachtmerries kunnen ook herhaaldelijk toeslaan, de zelfde nachtmerrie meerdere keren per week bijvoorbeeld. Hoewel kinderen er meer last van hebben komt het ook bij volwassenen relatief vaak voor. Een nachtmerrie is gelukkig niet erg gevaarlijk, dit omdat je er niet van gaat rondlopen. Slaan of schoppen komt ook zelden voor. Onderzoek toont aan dat men vaak een nachtmerrie heeft als men slecht slaapt en ontwaakt in de rem slaap cyclus. Heb je veel last van nachtmerries kan het helpen een half uur tot uur eerder te gaan slapen of later op te staan zodat je tijdens een andere cyclus ontwaakt van je wekker.

Sleep Paralysis

Sleep paralysis, slaap verlamming is zo eng dat er meerdere documentaires over zijn gemaakt. Het komt voor in folklore als de succbus en incubus aanvallen. Mensen omschrijven het als een ware hel. Net voor je in slaap valt of als je wakker begint te worden slaat het toe, je bent mentaal wakker maar je lichaam slaapt nog. Je kunt je niet bewegen, niets zeggen en terwijl je je ogen opent, zie je monsters die op je komen zitten. Het kan minuten lang duren en vrijwel uitsluitend zie je nachtmerries. Mensen omschrijven het als schaduwen, demonen die puur kwaadaardig zijn. Wat ons betreft misschien wel het meest enge wat je kan overkomen terwijl je rustig aan het slapen bent.

Benieuwd naar wat jouw nachtmerries betekenen? Kijk dan hier!

Bekijk ook:

Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.